sobota 18. května 2024

Kojení pozitivně ovlivňuje vývoj poznávacích funkcí dětí

Čeští vědci zjistili, že kojení delší než půl roku příznivě ovlivňuje psychický i kognitivní vývoj dětí.

mimino

Ilustrační foto.
Zdroj: Pixabay

  • Ilustrační foto.
  • Zdroj: Pixabay

Dlouhodobá studie českých a slovenských vědců, kteří sledovali děti z Českých Budějovic a Karviné, potvrdila, že kojení delší než půl roku příznivě ovlivňuje psychický vývoj dětí. Studie se zaměřila na vývoj kognitivních funkcí u dětí v souvislosti s dobou kojení. Vědci sledovali skupiny novorozenců z okresů Karviná a České Budějovice, které se významně liší mírou znečištění ovzduší. Právě to může mít za následek zpomalený vývoj poznávacích funkcí a riziko chronických respiračních a kardiovaskulárních onemocnění.

Do studie bylo zapojeno celkem 147 dětí (80 z Českých Budějovic a 67 z Karviné) narozených v letech 2013 a 2014. Výsledky naznačují, že plné kojení po dobu půl roku a déle má větší efekt na vývoj kognitivních funkcí u obou skupin dětí. „Lze předpokládat, že delší kojení se příznivě projeví zejména na vývoji kognitivních funkcí u dětí žijících v oblastech s vysokou mírou znečištění ovzduší,“ uvedl jeden z autorů studie Radim Šrám z Ústavu experimentální medicíny AV ČR.

Z výsledků také vyplynulo, že kvalitu vývoje kognitivních funkcí ovlivnila i úroveň vzdělání matek. Děti matek vysokoškolaček dosáhly výrazně lepších výsledků u Ravenova testu, který měří schopnost řešit problémy.

Autor: Šimon Mitro
Zdroj: AVČR

Související

vitamíny
Zdraví

Doplňky stravy pravidelně užívá každý třetí Čech

očkování
Zahraniční Zdraví

Očkování zachránilo za 50 let přes 154 milionů životů

africké dítě podvýživa
Zahraniční Zdraví

Za rok zemře pět milionů dětí do pěti let

promoce
Zahraniční Školství

Nejvzdělanějšími Evropany jsou Irové