čtvrtek 9. května 2024

Kmotr umělé inteligence odešel z Googlu a varuje před novými technologiemi

Génius Geoffrey Hinton se zasadil o tvorbu umělé neuronové sítě pro Google. Nyní technologickou firmu opustil a varuje před hrozbami umělé inteligence (AI).

Geoffrey Hinton

Kmotr umělé inteligence, Geoffrey Hinton
Zdroj: YouTube: Geoffrey Hinton: The Foundations of Deep Learning / Elevate

  • Kmotr umělé inteligence, Geoffrey Hinton
  • Zdroj: YouTube: Geoffrey Hinton: The Foundations of Deep Learning / Elevate

Doktor Geoffrey Hinton (75), kterému se přezdívá kmotr umělé inteligence, posledních deset let vytvářel modely AI pro Google. Nyní od technologického giganta odešel. Podle vlastních slov tak učinil, aby mohl otevřeně mluvit o AI a hrozbách s ní spojených. Hinton nyní částečně lituje svého přínosu v oblasti AI, jelikož má dojem, že by jazykové modely jako ChatGPT mohly být inteligentnější než lidé a mohly by být zneužity v neprospěch lidstva.

Hintonova výzkumná práce položila základy současným systémům, jako je ChatGPT. Až do loňského roku věřil, že Google je s technologiemi souvisejícími s AI opatrný, ale poté, co Microsoft začal implementovat AI do svého prohlížeče Bing a dalších služeb, se postoj Googlu změnil a snaží se svému rivalovi vyrovnat. „Dospěl jsem k závěru, že druh inteligence, který vyvíjíme, je velmi odlišný od inteligence, kterou máme,“ řekl v rozhovoru pro BBC Hinton. „Je to, jako byste měli deset tisíc lidí a když se někdo něco naučí, všichni to automaticky umí také. To je ten důvod, proč tito chatboti mohou vědět mnohem více než jakákoliv osoba na světě,“ uvedl.

V krátkodobém horizontu se Hintonovi obavy již částečně naplnily. Lidé budou mít čím dál větší problém rozeznat co je realita a co výmysl. Kvůli fotografiím, videím a textům generovaných AI budou tyto dezinformační prostředky čím dál realističtější. Poznat, že papež František oblečený do bílé péřovky není reálnou fotkou, šlo ještě relativně snadno a to díky tomu, že obrázek není zcela fotorealistický. Barva pleti, rozmazané kontury, divné prsty a další prvky jasně prozradily, že jde o fake. Jenže tyto technologie se čím dál více zdokonalují a v horizontu několika měsíců mohou dojít do bodu, kdy skutečně nikdo nepozná, zda jde o reálnou fotku nebo obrázek od AI.

Autor: Šimon Mitro
Zdroj: The Guardian

Související

AI
Ekonomika AI

V Evropě nejvíce investuje do umělé inteligence Itálie a Španělsko

mobil
Domácí Technologie

Sledovací aplikaci na svém telefonu našel každý osmý Čech

notebook
Domácí

Úřad práce plánuje rekvalifikovat až sto tisíc lidí v digitálních dovednostech

kvantový počítač
Ekonomika Technologie

Novo Holdings investuje miliony eur do centra pro kvantovou technologii