neděle 28. dubna 2024

Klíšťata v městských parcích jsou nebezpečnější než ta v přírodě

Podle průzkumu Akademie věd jsou klíšťata v městských parcích nebezpečnější než ta ve volné přírodě.

klíště

Ilustrační foto.
Zdroj: Pexels / Erik Karits

  • Ilustrační foto.
  • Zdroj: Pexels / Erik Karits

Výzkumný tým vědců se zaměřil na sběr a analýzu klíšťat v městských parcích v České republice s cílem zjistit, jaká zdravotní rizika tato parazitická zvířata představují pro obyvatele. Výsledky za loňskou sezónu ukázaly alarmující trend. Klíšťata v městských parcích byla častěji infikována nebezpečnými bakteriemi než ta v přírodě.

Z analýz vědců vyplynulo, že u každého čtvrtého klíštěte byly nalezeny bakterie, které mohou způsobovat lymeskou boreliózu, vážné onemocnění, které může mít vážné následky pro lidské zdraví. V některých městských parcích bylo dokonce borrelií infikováno více než 30 procent klíšťat.

Projekt „Klíšťata ve městě“, spuštěný vloni a trvající další tři roky, je společným úsilím parazitologů z Biologického centra AV ČR, odborníků ze Státního zdravotního ústavu v Praze a VŠB – Technické univerzity Ostrava. V prvních osmi měsících projektu bylo shromážděno přes tři tisíce klíšťat z různých městských a příměstských parků. Z testů na přítomnost pěti druhů bakterií, které mohou způsobit onemocnění člověka, bylo zjištěno, že téměř polovina klíšťat, konkrétně 44 procent, bylo infikováno alespoň jednou bakterií.

Vědci sledují aktivitu klíšťat po celý rok ve vybraných parcích v Praze, Ostravě a Českých Budějovicích a pravidelně sbírají vzorky klíšťat i v ostatních krajských městech ČR. Zaznamenali výrazné rozdíly v počtu klíšťat v různých částech parků, přičemž nejvyšší výskyt byl zjištěn v méně udržovaných oblastech.

I přesto, že by se mohlo zdát, že v městských parcích bude nižší riziko výskytu klíšťat než v přírodě, realita je odlišná. V průměru bylo nalezeno 15 aktivních klíšťat na sto metrů čtverečních v městských parcích, což je více než v lesích. Aktivní klíšťata byla ojediněle nalezena i během prosince, ledna a února.

Autor: Šimon Mitro

Související

léky
Domácí Zdraví

Praha má high-tech centrum pro nová léčiva

cholera
Zahraniční Zdraví

Novou vakcínu proti choleře předschválila WHO

kašel
Domácí Zdraví

Za týden přibylo téměř 1 500 případů černého kašle

Algifen Neo
Domácí Zdraví

Lék na křeče v břiše má výpadek. Lékaři by měli psát za Algifen náhradu