Kim se připravuje na válku. KLDR zrychluje zbrojení

Kim Čong-un nařídil v Severní Koreji zrychlit zbrojení v souvislosti s napjatými vztahy s USA a Jižní Koreou.

Kim Čong-un

Kim Čong-un
Zdroj: Flickr

  • Kim Čong-un
  • Zdroj: Flickr

Severokorejský vůdce Kim Čong-un vydal příkaz ke zrychlení válečných příprav, včetně jaderného zbrojení. Tímto krokem má reagovat na eskalaci napjatých vztahů s USA a sousední Jižní Koreou. Situace na korejském poloostrově je podle Kima „extrémní“ kvůli „bezprecedentním“ konfrontacím s USA. Zprávu zveřejnily severokorejská státní média, která informovala o Kimových prioritách pro příští rok po jednání komunistické strany.

Jižní Korea, Japonsko a Spojené státy prohloubily politickou a obrannou spolupráci v reakci na testování zbraní v Severní Koreji. Nedávno byla do jihokorejského přístavu Busan převezena americká jaderná ponorka. Washington pokračuje ve společných vojenských cvičeních se Soulem a Tokiem. Severní Korea naproti tomu úspěšně vypustila svůj první vojenský špionážní satelit a testovala svůj nejmodernější mezikontinentální balistický raketový systém Hwasong-18.

Kim Čong-un dále sdělil, že Severní Korea prohlubuje vztahy s Moskvou a bude více rozvíjet strategickou spolupráci s „protiimperialistickými nezávislými“ zeměmi. Zároveň stanovil ekonomické cíle pro rok 2024 a zdůraznil důležitost zemědělství.

Autor: Šimon Mitro

Související

GNx1ovybUAAKHXT
Zahraniční

Kim zase pohrozil sousedům. Do moře vypálil několik střel

441195519_3583166208600396_1703574700175259847_n
Zahraniční

Zelenskyj je zklamán z Ameriky. Celý svět podle něho může za Rusy u Charkova

profimedia-0873757468
Zahraniční

Po ničivé bouři v Houstonu zemřeli čtyři lidé. Statisíce Američanů jsou bez proudu

drogy
Zahraniční Drogy

Přes 320 tisíc dětí v USA ztratilo rodiče kvůli předávkování drogami během deseti let