pondělí 20. května 2024

Kdo získá Oscara? Sázkové kanceláře tipují úspěch Oppenheimera

Ještě nejsou ani známy oscarové nominace a americké sázkové kanceláře už mají o vítězi jasno. Největší úspěch je předpovídán strůjci atomové bomby.

Cillian Murphy ve filmu Oppenheimer

Cillian Murphy ve filmu Oppenheimer
Zdroj: Universal Pictures

  • Cillian Murphy ve filmu Oppenheimer
  • Zdroj: Universal Pictures

Nominace na Oscary budou vyhlášeny 23. ledna, ale i bez nich už sázkové kanceláře předpovídají vítěze v hlavních kategoriích. Kurzy vychází z porovnávače Oddschecker, jenž srovnává kurzy z jednotlivých amerických sázkových kanceláří. Hlavní cenu za nejlepší film podle bookmakerů připadne Oppenheimerovi od Christophera Nolana. Filmu o strůjci atomové bomby se dařilo i na Zlatých globech a dalších udílení cen, takže aktuálně nejnižší kurz v podobě 1.29 není překvapivý.

Kurzy na další filmy v pořadí jsou již velmi vysoké, na druhém a třetím místě jsou Chudáčci v hlavní roli s Emmou Stone s kurzem 9.0 a vánoční drama The Holdovers s kurzem 13.0. Americké sázkové kanceláře si stále myslí, že největší šanci na Oscara za hlavní mužský výkon má Cillian Murphy za podání vědce Roberta Oppenheimera, kurz 1.4. Nemalé šance má ovšem i Paul Giamatti za výkon zapšklého profesora v The Holdovers, kurz 4.0.

V rámci ženského hlavního výkonu půjde zřejmě o souboj mezi Lily Gladstone za roli indiánky v Zabijácích rozkvetlého měsíce, kurz 1.62, a Emmou Stone, jež v Chudáčcích ztvárnila obživlou Bellu, jež se vydá na cestu sebepoznání a emancipace, kurz 2.5. Bookmakeři jsou dále přesvědčeni, že si Christopher Nolan dojde pro svého prvního Oscara. Režisér byl nominovaný celkem pětkrát, ale nikdy z toho plešoun nebyl. Aktuálně činí kurz na Nolana 1.14.

V dalších kategoriích zatím figuruje jen několik sázkových kanceláří, takže nelze mluvit o průměrném názoru amerických bookmakerů. Pár kanceláří tipuje, že cenu za nejlepší původní scénář si odnese The Holdovers (1.91), šance má však i francouzské drama Anatomie pádu (2.2). Cenu za nejlepší výkon ve vedlejší roli získá buďto Robert Downey Jr. za Oppenheimera (1.17) či Ryan Gosling za Barbie (3.0). Oproti tomu kategorie vedlejší herečky se zdá být předem daná, favorizovaná je Da'Vine Joy Randolph za The Holdovers (1.1).

Po oznámení nominací se kurzy jistě mírně změní, ale aktuální favorité pravděpodobně zůstanou. 96. ceny Oscar se budou udílet tradičně druhou březnovou neděli, tedy 10. března (u nás 11. března kolem druhé hodiny ranní).

Autor: Šimon Mitro
Zdroj: oddschecker

Související

Top Gun
Světové dny

Den Top Gunu

Ryan Gosling při natáčení velkofilmu The Gray Man v centru Prahy
Cestování

Filmové lokace v Česku lákají turisty

klávesnice
Krimi

Muž si nelegálně stáhl 1408 filmů, hrozí mu 8 let vězení

Robert Oppenheimer
Zahraniční Výročí

Otec atomové bomby se narodil před 120 lety