pátek 17. května 2024

Kde se v Česku zhoršila kvalita vody natolik, že je nebezpečná ke koupání?

Na 14 místech v Česku se kvalita vody ke koupání zhoršila natolik, že je zdraví nebezpečná.

rybník Hejtman

Rybník Hejtman
Zdroj: Wikimedia Commons

  • Rybník Hejtman
  • Zdroj: Wikimedia Commons

Na serveru koupacivody.cz, který provozuje Ministerstvo zdravotnictví, je aktuálně 14 lokalit, kde se kvalita vody ke koupání zhoršila natolik, že je zdraví nebezpečná.

Zákaz koupání z důvodu hrozby akutního poškození zdraví platí pro koupaliště s přírodním čištěním vody Lhotka v Praze, kde byl zjištěn výskyt původců cerkáriové dermatitidy, na vodní nádrži Orlík v části veřejného tábořiště Podolsko, zde byla překročena hodnota ukazatele sinice a chlorofyl-a, na rybníku Kachlička v Jihočeském kraji, kde byl zjištěn masivní výskyt sinic, na přírodním koupacím biotopu Dvůr Honětice ve Zlínském kraji kvůli vysokým hodnotám ukazatele mikrobiologického znečištění a v Karlovarském kraji na Velkém rybníce a na vodní nádrži Skalka. V obou případech jde o masový výskyt vodního květu sinic.

Dále je zákaz koupání v platnosti na přírodním koupališti Trutnov – Dolce park, v tomto případě již provozovatel ukončil koupací sezónu. Na dalších sedmi místech je v platnosti druhý nejvyšší stupeň, kde voda neodpovídá hygienických standardům a pro uživatele představuje zdravotní riziko.

Jde o koupaliště Tanvald v Libereckém kraji z důvodu bakteriálního znečištění, přírodní biotop České údolí v Plzeňském kraji v části mola, kde byly zjištěny zvýšené hodnoty mikrobiologických ukazatelů, rybník Hejtman v Jihočeském kraji pro překročení limitní hodnoty ukazatele sinice a chlorofyl-a, ze stejného důvodu se nedoporučuje koupat také na rybníce Rosnička v Pardubickém kraji, na koupališti Rolava v Královském kraji a v rekreačním areálu Pahrbek Napajedla ve Zlínském kraji. Dále také přírodní koupací biotop Laškov v Olomouckém kraji pro bakteriální znečištění.

Seznam míst ke koupání v Česku s datem kontrol a kvalitou vody najdete zde.

Autor: Šimon Mitro
Zdroj: MZČR, Koupací vody

Související

nemocnice
Domácí Zdraví

Zátěž zdravotních sester změří ministerstvo

profimedia-0858049682
Domácí

Svrčinová skončila ve funkci hlavní hygieničky

Koupaliště v Kunovicích.
Domácí

Po téměř 70 letech konec. Koupaliště v Kunovicích už neotevře

očkování
Domácí Zdraví

Do Česka dorazila mimořádná dávka vakcín proti černému kašli