Karibský ráj v plamenech: Haiti vládne šéf gangů, mluví se o kanibalismu

Šéf nechvalně známého gangu G9 Jimmy Chérizier přezdívaný Barbecue se stal vůdcem Haiti potom, co vyhrožoval občanskou válkou, pokud premiér Ariel Henry neodstoupí.

profimedia-0856302792

Haiti je v plamenech, zemi ovládají gangy.
Zdroj: Profimedia

  • Haiti je v plamenech, zemi ovládají gangy.
  • Zdroj: Profimedia

Zemi v Karibiku, která sousedí s Dominikánskou republikou, ovládají těžce ozbrojené gangy a zabíjení, únosy nebo mučení jsou na denním pořádku. Objevily se dokonce zprávy o údajném kanibalismu v ulicích. Na sociálních sítích kolují videa zachycující člena kanibalského gangu, jak konzumuje část lidské nohy z hořící mrtvoly. Viděli jsme záběry vůdců gangů, jak pojídají lidi, které zabili. Viděli jsme záběry lidí, které mučili, když je gang unesl,“ řekl na místě deníku The Daily Express novinář, který nechtěl zveřejnit jméno. Dodal, že kanibalismus sice není v Haiti rozšířený, ale incidentů přibývá.

Kdo je Jimmy Chérizier?

Jimmy Chérizier se narodil v roce 1976 nebo 1977. Bývalý policista se stal vůdcem haitských gangů sdružených pod hlavičkou Revoluční síly rodiny G9 a spojenců, zkráceně G9 nebo FRG9. Podle organizací zabývajících se lidskými právy se G9 vyžívá v náhodném zabíjení civilistů, systematickém znásilňování, rabování a vypalování vesnic, únosy a rozčtvrcení. Chériziera je považovaný za jednoho z nejmocnějších vůdců gangů na Haiti. Má se za to, že je zodpovědný za rozsáhlé masakry v oblasti hlavního města Port-au-Prince.

K moci se dostal po svržení premiéra Ariela Henryho. Vyhrožoval totiž, že pokud premiér neodstoupí a mezinárodní společenství ho bude nadále podporovat, povede to k občanské válce, která skončí genocidou.

Přezdívku Barbecue získal před lety, když jeho matka prodávala jídlo v pouličním stánku.

GIgfI9WWQAE_b6r

Související

GLufF1xbEAAE-Ct
Zahraniční

Strýčka mi sežrali kanibalové, naznačil Biden. Premiér Papui Nové Guiney zuří

profimedia-0859551579
Zahraniční

Haiti se potýká s humanitární katastrofou. Smrt ohrožuje tisíce dětí

167528465_w86bz6
Film a TV

Hojer a další zvrhlíci. Metoda Markovič má nebývalý úspěch a bude pokračovat

419071208_790805269734290_6610177629284591202_n
Zahraniční

Čeká Haiti konec nepokojů? Premiér ustoupil vzbouřencům a rezignoval