neděle 19. května 2024

Haiti se potýká s humanitární katastrofou. Smrt ohrožuje tisíce dětí

Po demisi premiéra Ariela Henryho ke zlepšení situaci na Haiti nedošlo. Spíše naopak, protože polovina populace je ohrožena nedostatečným potravinovým zásobováním.

profimedia-0859551579

Lidé na Haiti stojí na humanitární pomoc dlouhé fronty, přesto hlad ohrožuje polovinu tamní populace.
Zdroj: Profimedia

  • Lidé na Haiti stojí na humanitární pomoc dlouhé fronty, přesto hlad ohrožuje polovinu tamní populace.
  • Zdroj: Profimedia

Situace v karibském státě Haiti začíná připomínat humanitární katastrofu. Jak uvedla šéfka Dětského fondu OSN (UNICEF) Catherine Russell, může napětí, která v zemi panuje po demisi premiéra Ariela Henryho a převzetí moci tamními zločineckými gangy, vyústit ve smrti tisíců dětí. Podle ní je až 125 tisíc nezletilců ovlivněno akutní podvýživou. Celkově nedostatečné zásobování země, která sdílí ostrov Hispaniola s Dominikánskou republikou, ohrožuje až polovinu tamní populace, čili pět milionů lidí.

OSN apeluje na zjednání pořádku v zemi, což by mělo předejít útokům na školy a nemocnice a vytvoření podmínek pro dostatečné humanitární zásobování. Země podle vedení organizace začíná trpět i nedostatkem elektřiny.

Už tak nestabilní situace na Haiti vyeskalovala zhruba před měsícem, kdy vzbouřenecké gangy ovládly hlavní město Port-au-Prince a požadovaly demisi premiéra. Ten byl tehdy na návštěvě spřátelené Keni, kde tamní vládu požádal o vojenskou pomoc při řešení problémů právě se zločineckými skupinami. Ty nakonec Henrymu zabránily k návratu do vlasti a ten podal demisi.

Autor: Jan Skala

Související

profimedia-0870192164
Zahraniční

V Súdánu hladoví miliony lidí, varuje OSN

1000007716
Zahraniční

OSN chce členství pro Palestinu. Devět členů, včetně ČR, bylo proti

חדראוכלכרםשלום5845
Zahraniční

OSN i USA se zlobí na Izrael. Kvůli bombardování i blokování pomoci

znečištění plasty
Zahraniční Ekologie

Znečištění plasty má řešit globální smlouva OSN