pondělí 20. května 2024

Čeká Haiti konec nepokojů? Premiér ustoupil vzbouřencům a rezignoval

Situace na Haiti by se mohla začít zklidňovat. Hlavní požadavek vzbouřenců na odstoupení premiéra Ariela Henryho se splnil.

419071208_790805269734290_6610177629284591202_n

Haitský premiér Ariel Henry podal demisi.
Zdroj: Facebook

  • Haitský premiér Ariel Henry podal demisi.
  • Zdroj: Facebook

Vzbouřenci na Haiti dostali to, co požadovali. Premiér Ariel Henry oznámil, že v souvislosti s násilnostmi, které hrozily přerůst v občanskou válku, se rozhodl rezignovat. „Vláda, kterou vedu, rezignuje okamžitě po ustanovení nové, přechodné rady. Chci haitskému lidu poděkovat za příležitost, kterou jsem dostal. Všechny Haiťany žádám, aby zůstali v klidu a dělali vše, co můžou, pro to, aby se mír a stabilita co možná nejdříve vrátily,“ uvedl Henry ve videu, které je k vidění na sociálních sítích.


Největší vlna násilností se na Haiti zvedla minulý týden, kdy byl Henry na návštěvě ve spřátelené Keni a žádal pomoc tamních ozbrojených sil vůči sílícímu vlivu gangů ve své zemi.


Právě gangy pod vedením bývalého policisty Jimmyho Chérizera osvobodily zhruba čtyři tisíce vězňů a ulice hlavního města Port-au-Prince proměnily v bojiště. Zabránily také Henryho návratu do vlasti. Poté, co jej odmítla Dominikánská republika, s níž Haiti sdílí ostrov Hispaniola, musel se premiér uchýlit do azylu v Portoriku.

74letý Henry se moci nad ostrovem ujal v roce 2021, po vraždě tehdejšího prezidenta Jovenela Moïseho. Jako faktická hlava státu slíbil uspořádat řádné volby, k čemuž však dodnes nedošlo.

Autor: Jan Skala

Související

GNoZi2JXgAEMX9S
Zahraniční

Fico je mimo ohrožení života. Slovensku hrozí občanská válka, tvrdí ministr

GKeqYHqWwAA8lDZ
Zahraniční

Rwanda uprchlíky z jiných zemí přijme. Chce však na to dostávat peníze

Kasab_-_Latakia
Zahraniční

Válka v Sýrii zdecimovala lesy. Lidé zbytky stromů používají na topení

profimedia-0859551579
Zahraniční

Haiti se potýká s humanitární katastrofou. Smrt ohrožuje tisíce dětí