středa 15. května 2024

Karibik jako daňový ráj je už minulostí. Miliardáři nyní míří do Arábie

Nejbohatší podnikatelé světa začínají ve velkém opouštět své někdejší destinace, které považovaly za daňové ráje. Luxus, jaký jim nyní poskytují Spojené arabské emiráty, totiž nikde jinde nenajdou.

EtihadTowers,_Abu_Dhabi,_November_2012

Abú Dhabí je současný daňový ráj nejbohatších lidí světa.
Zdroj: Wikimedia Commons

  • Abú Dhabí je současný daňový ráj nejbohatších lidí světa.
  • Zdroj: Wikimedia Commons

Karibská oblast, ostrovy v Pacifiku či dokonce v Indickém oceánu začínají pomalu opouštět nejbohatší lidé světa. Daňové ráje, které pro ně zmíněné oblasti představovaly, už nejsou tak lukrativní co v minulosti. Řada miliardářů našla sídlo pro své firmy jiné, výhodnější. Ať už je to král kryptoměn Čchang-pcheng Čao, manažer hedgeových fondů Ray Dalio nebo ruský ocelářský magnát Vladimir Lisin, všechna tato jména spojuje jedna věc. Nově totiž jejich společnosti, alespoň papírově, sídlí ve Spojených arabských emirátech. A bohatých podnikatelů, kteří si letos v Abú Dhabí založili společnost zvláštního určení SPV je mnohem více. Finanční odborníci se shodují, že jejich papírové působení jim pomáhá eliminovat finanční rizika a zaručuje i lepší přístup k tamním šejkům, kteří rovněž mají pohádkové bohatství.

Abú Dhabí podle renomované ekonomické společnosti Bloomberg totiž bohatým podnikatelům nabízí unikátní směsici výhod, kterou jim nemůže poskytnout téměř žádný jiný stát na světě. Navíc ve městě začala také fungovat společnost, která právě nejbohatším lidem světa pomáhá se získáním tamního občanství. To totiž miliardáři získají zejména díky velkým investicím v zemi.

Autor: Jan Skala

Související

palma
Zahraniční Klimatické změny

Latinská Amerika a Karibik čelí extrémnímu počasí

Bez názvu
Zahraniční

Dubaj se uzavřela světu. Oblast znovu sužují vydatné deště

profimedia-0865541049
Zahraniční Video

Dubaj je pod vodou. Srážek bylo za den jako za celý rok

Premiér Petr Fiala s ministrem zahraničí Spojených arabských emirátů Al Nahajánem
Domácí

Fiala jednal s ministrem Spojených arabských emirátů