čtvrtek 9. května 2024

Jsem disident a vláda by měla viset, řekl dezinformátor soudu. Dostal podmínku

Pořádná komedie se odehrála dopoledne u litoměřického soudu, který řešil výroky proruského dezinformátora Jakuba Netíka. Nepříliš bystrého obžalovaného, kterému se přezdívá Dutoň, zastupovala další postava dezinfoscény, šéf strany PRO Jindřich Rajchl.

278801351_1147314066104303_865759122504721593_n

Jakub Netík je proruský dezinformátor a nekritický Putinův obdivovatel.
Zdroj: FB Jakuba Netíka

  • Jakub Netík je proruský dezinformátor a nekritický Putinův obdivovatel.
  • Zdroj: FB Jakuba Netíka

Podle obžaloby se Netík dopustil podpory genocidy adorováním Rusů za válku na Ukrajině a šíření poplašné zprávy kvůli výrokům o vakcínách proti covidu-19.

„Ničeho nelituji. Je nutné, aby ozbrojené složky zasáhly proti vládě. Všechno, co jsem řekl, je pravda. Vláda by měla viset,“ pronesl obžalovaný Jakub Netík před soudem. Vláda prý páchá genocidu a ministr vnitra Vít Rakušan schvaluje smrt. „Jsem věřící a chci šířit lásku,“ podotkl také a prohlásil se za disidenta.

Jindřich Rajchl se zase dožadoval předvolání odborníka, který by potvrdil, že na Ukrajině je nacismus. Státní zástupce podle něj šíří nebezpečnější výroky než Netík. Odkazoval také na filmy o americkém soudnictví.

Podle soudu Netík schvaloval vražděni lidí a dostal 15měsíční trest podmíněně odložený na tři roky. Na místě se odvolal, a tak případ poputuje k nadřízenému soudu.

V další kauze mu hrozí tři roky natvrdo za výroky na protivládní demonstraci.

Po jednání soudu Netík natočil video, ve kterém oznámil, že si stojí za svými slovy, nic neodvolá a bojuje za všechny obyvatele naší země.

Pak ještě živě vysílal jedno video. V něm se ohrazuje proti přezdívce Dutoň, tvrdí, že má IQ 126, žádá diváky, aby záznam šířili a zároveň říká, že k tomu nikomu nedává svědomí. Pak se opraví, nedává svolení.

Jakub Netík

Zadlužený, nezaměstnaný malíř pokojů a proruský dezinformátor Netík je nekritickým obdivovatelem Putina. V minulosti dostal pokutu za kšeftování s antiparazitikem pro koně, které vydával za lék proti koronaviru. Soudy kromě jeho schvalování ruské agrese na Ukrajině řeší i jeho výroky na protivládní demonstraci v září.

„Rakušane, vrahu, prezident Putin zná viníky, a stejně jako on visel tam na té budově, tak i vy všichni vlastizrádci tohohle národa, kteří adorujete fašismus v této zemi, budete viset do jednoho,“ řekl například.

Související

Bednářová
Krimi

Bednářová může dál učit. Soud jí definitivně zprostil obžaloby

profimedia-0703306076
Krimi

Doživotí: Vrah, který zastřelil pracovnici úřadu práce, z vězení už nevyjde

profimedia-0838287489
Krimi

Vztah plný alkoholu a násilí skončil brutální vraždou. Muž svou družku upálil

profimedia-0857722441
Krimi

Zachránilo ji předstírání smrti. Mladík dostal za brutální útok v Plzni 19 let