Jihoafričtí právníci žalují Izrael, prý se dopouští genocidy.

Jihoafričtí právníci dostali svou žalobu na izraelské počínání v Pásmu Gazy až k soudu v Haagu. Mluví o genocidě, kterou přímo podporují špičky Židovského státu.

GDkVcfZbIAAfIiK

Právníci Jihoafrické republiky žalují v Haagu Izrael z genocidy.
Zdroj: X

  • Právníci Jihoafrické republiky žalují v Haagu Izrael z genocidy.
  • Zdroj: X

Za genocidu žalují u Mezinárodního soudního dvora ICJ v Haagu právníci z jihoafrické republiky nejvyšší představitele Izraele, konkrétně premiéra Benjamina Netanjahua a ministra obrany Joava Galanta. Advokáti upozorňují na současný stav v Pásmu Gazy, kde Izrael už řadu týdnů vede válku proti palestinskému hnutí Hamás. Cílem jihoafrických právníků je s pomocí mezinárodního soudu zastavit současné válečné operaci v Pásmu Gazy a pohnat vedení Židovského státu k zodpovědnosti, protože útok Hamásu na izraelské území prý nedává Jeruzalému právo systematicky likvidovat civilní obyvatelstvo Gazy.

„Nebudou mít elektřinu, jídlo, palivo, všechno zavřeme. Bojujeme s lidskými zvířaty a podle toho se budeme chovat,“ řekl podle žaloby ministr Galant. Jeho slova doplnil i zasloužilý izraelský veterán Ezra Jahin, který vyzýval: „Vymažte je, jejich rodiny, matky a děti. Tato zvířata už nemohou žít. Pokud máte arabského souseda, nečekejte, jděte k němu domů a zastřelte ho. Chceme invazi, ale ne jako ty předtím. Chceme vstoupit a zničit to, co je před námi.“ Jedna z jihoafrických advokátek pak soudu předložila fotografie masových hrobů a poznamenala, že izraelská armáda nešetří ani novorozence.

Proti Izraeli a jeho vedení války v Pásmu Gazy dlouhodobě vystupuje i generální tajemník OSN António Guterres. I on mluvil o humanitární katastrofě, živoucím pekle a genocidě.

Válku odstartoval 7. října brutální útok Hamásu na návštěvníky hudebního festivalu v Izraeli.

Autor: Jan Skala

Související

Recep_Tayyip_Erdogan_(2020-03-05)_02
Zahraniční

Pro Žida nejtěžší urážka. Erdogan řekl, že Netanjahu je horší než Hitler

Nelson_Mandela,_2000_(2)
Zahraniční

Válka barev skončila před 30 lety. Do čela JAR nastoupil Nelson Mandela

Israeli_Minister_of_Defense_Yoav_Gallant_(Galant)_at_a_press_conference_in_Tel_Aviv,_Israel_on_December_18,_2023
Zahraniční

Spor mezi USA a Izraelem pokračuje. Galant odmítl americké ultimátum

חדראוכלכרםשלום5845
Zahraniční

OSN i USA se zlobí na Izrael. Kvůli bombardování i blokování pomoci