pondělí 20. května 2024

OSN i USA se zlobí na Izrael. Kvůli bombardování i blokování pomoci

USA budou silně korigovat dodávky zbraní a munice Izraeli. Židovský stát rovněž opakovaně kritizuje OSN za humanitární katastrofu v Pásmu Gazy.

חדראוכלכרםשלום5845

Hraniční přechod Kerem Šalom mezi Izraelem a Pásmem Gazy, poblíž města Rafáh.
Zdroj: Wikimedia Commons

  • Hraniční přechod Kerem Šalom mezi Izraelem a Pásmem Gazy, poblíž města Rafáh.
  • Zdroj: Wikimedia Commons

Izrael se znovu dostal pod palbu kritiky, kdy se ke klasickému oponentovi OSN tentokrát přidal i největší spojenec Židovského státu, USA. Bílý dům se na Izrael totiž zlobí za to, že bomby, které Washington tamní armádě dodal, byly použity pro zabíjení civilistů. S tímto odhalením přišel v noci na dnešek americký prezident Joe Biden. Ten také oznámil, že Spojené státy už nebudou Izraeli dodávat tunové pumy ani dělostřeleckou munici, kterou Jeruzalém hojně využíval právě v Pásmu Gazy. Směrem na Blízký východ zpoza oceánu zamíří pouze obranné systémy.

Terčem kritiky Bílého domu je zejména situace kolem úderu na město Rafáh, jehož východní oblasti už začala izraelská armáda ostřelovat. Od chystané pozemní operace ale Amerika svého spojence varuje, protože v Rafáhu se ukrývá více než milion uprchlíků z jiných oblastí Pásma Gazy, kudy už vojska Židovského státu prošla. Jeruzalém ale už vyzval civilisty k evakuaci.

Právě také za humanitární situaci, kterou Izrael svým počínáním v Pásmu Gazy způsobil, si Jeruzalém vysloužil tvrdou kritiku ze strany OSN. Nově je předmětem odsudku hraniční přechod Kerem Šalom. Ten sice nechal válečný kabinet premiéra Benjamina Netanjahua včera znovu otevřít, ovšem očekávaná humanitární pomoc přes něj do Pásma Gazy proudit nezačala.

Autor: Jan Skala

Související

profimedia-0873465333
Zahraniční

OSN volá po zastavení násilí v Súdánu. Miliony lidí hladoví

14628757859_612d16917b_b
Zahraniční

Konec izraelské jednoty. Gantz dal Netanjahuovi ultimátum o konci války

GNx1ovybUAAKHXT
Zahraniční

Kim zase pohrozil sousedům. Do moře vypálil několik střel

441195519_3583166208600396_1703574700175259847_n
Zahraniční

Zelenskyj je zklamán z Ameriky. Celý svět podle něho může za Rusy u Charkova