pátek 10. května 2024

Jen tři země na světě plní ekologické limity. Oteplování ještě zrychlí

Závěry z Pařížské klimatické konference se až na výjimky nedodržují. Emisní hodnota stoupá, stejně jako stupně, o které se planeta otepluje.

pexels-photo-8884963

Emise jako strašák budoucnosti planety.
Zdroj: Pexels

  • Emise jako strašák budoucnosti planety.
  • Zdroj: Pexels

"Země s větší ekonomickou silou a větší historickou odpovědností za emise budou muset schválit ambicióznější opatření a schválit je rychleji. Nicméně to nebude stačit, jelikož nízkopříjmové a středněpříjmové státy už zodpovídají za dvě třetiny světových emisí,“ uvádí ve své poslední zprávě odborníci OSN a naráží na skutečnost, že v roce 2015 se na Pařížské konferenci bezmála 200 států zavázalo ke snižování emisí až do dosažení uhlíkové neutrality v roce 2050. Jaká se skutečnost devět let poté? Ze všech států, které tehdy byly v Paříži zastoupené, plní plánované limity jen tři z nich – Německo, Norsko a Velká Británie. Vyplývá to i ze zprávy, kterou na sociální sítě napsal zmocněnec české vlády pro energetickou bezpečnost Václav Bartuška.

Podle něho budoucí vývoj bude jiný než, předpokládali strůjci projektu Green Deal For Europe, který požaduje ekologicky čistou Evropu. Jediné odvětví, které sníží emise, je těžba uhlí, u ostatních se s tím nepočítá. Přestože spalovací motory by mohly nahradit elektromobily, bez ropy se neobejde výroba plastů, která je velmi vysoká. Poroste rovněž těžba zemního plynu.

Současný stav také vypovídá mnohé o globálním oteplování. To se státy v Paříži dohodly udržet na 1,5 stupně oproti době před průmyslovou revolucí. Reálné odhady ale ukazují hodnotu, o jakou se planeta do roku 2100 oteplí, ve výši 2,9 stupně.

Autor: Jan Skala

Související

חדראוכלכרםשלום5845
Zahraniční

OSN i USA se zlobí na Izrael. Kvůli bombardování i blokování pomoci

znečištění plasty
Zahraniční Ekologie

Znečištění plasty má řešit globální smlouva OSN

Reichenberg v dresu Sparty v roce 2017.
Hokej

Bývalý útočník Sparty zemřel v 31 letech

Green_Investment_Summit_(51652934245)
Zahraniční

Khan je staronovým starostou Londýna. Opozice mu vyčítá bezpečnost ve městě