středa 1. května 2024

Jedna z největších zpěvaček všech dob. Whitney Houston by oslavila 60

Hudební ikona posledních desetiletí. Whitney Houston opustila tento svět před jedenácti lety. Dnes by oslavila 60. narozeniny.

Whitney Houston ve filmu Záblesk slávy (2012), který měl premiéru až po zpěvaččině smrti.

Whitney Houston ve filmu Záblesk slávy (2012), který měl premiéru až po zpěvaččině smrti.
Zdroj: TriStar Pictures

  • Whitney Houston ve filmu Záblesk slávy (2012), který měl premiéru až po zpěvaččině smrti.
  • Zdroj: TriStar Pictures

Nezapomenutelná zpěvačka Whitney Houston zemřela před jedenácti lety, ale její odkaz žije dál. Dnes by rodačka z New Jersey oslavila šedesátku. Od útlého věku byla obklopena muzikou. Její matka Cissy Houston, teta Dionne Warwick a kmotra Aretha Franklin byly všechny důležitými osobnostmi v soul a gospelové hudbě, a výrazně tak ovlivnily hudební vývoj mladé Whitney.

Nejprve začala svou kariéru v kostelním sboru, kde vynikala svým neobyčejně silným a emotivním hlasem. Ve svých 15 letech doprovázela svou matku na koncertech jako doprovodná zpěvačka. Poté, co byla objevena hledačem talentů, podepsala v roce 1983 smlouvu s Arista Records a začala pracovat na svém debutovém albu.

Album pojmenované Whitney Houston, vydané v roce 1985, se stalo jedním z nejprodávanějších debutových alb všech dob. Tím započala hvězdná dráha talentované umělkyně, která díky svému charizmatu a hlasovým schopnostem zaujala celý svět. Nejznámější skladba z tohoto alba Saving All My Love for You, získala Grammy za nejlepší ženský popový vokální výkon.

V roce 1992 se provdala za R&B zpěváka Bobbyho Browna a jejich vztah byl veřejností hojně sledovaný. Jejich manželství vydrželo patnáct let. V roce 1993 si zahrála hlavní roli po boku Kevina Costnera ve filmu Osobní strážce a také vydala jeden ze svých nejznámějších hitů, I Will Always Love You. Píseň se stala jedním z nejprodávanějších singlů všech dob a vynesla Whitney cenu Grammy za nahrávku roku. Kromě Osobního strážce si zahrála v dalších pěti filmech, z nichž poslední s názvem Záblesk slávy vyšel až několik měsíců po její smrti. Dne 11. února 2012 se utopila ve vaně po aplikaci drog.

Autor: Šimon Mitro

Související

Spotify
Hudba

Spotify rostou počty uživatelů. Akcie však klesají

profimedia-0850079146
Hudba

Nejpopulárnější zpěvačka vydala dvojalbum. Swift zazpívá v květnu Evropanům

Saoirse Ronan ve filmu Malé ženy (2019)
Film a TV Osobnosti

Jedna z nejnadanějších mladých hereček, Saoirse Ronan slaví 30

Mandy Moore v seriálu Tohle jsme my.
Film a TV Osobnosti

Moore se proslavila jako zpěvačka i herečka. Z americké star je čtyřicátnice