čtvrtek 16. května 2024

Jaderné elektrárny za rok vyrobí rekordní množství elektřiny. Přidá se i ČEZ

Jaderná energetika dostává stále více prostoru. Už za rok se v jaderných elektrárnách vyrobí více energie než v uhelných.

Dukovany,_jaderná_elektrárna,_chladicí_věže

I jaderná elektrárna v Dukovanech zvýší výrobu elektřiny.
Zdroj: Wikimedia Commons

  • I jaderná elektrárna v Dukovanech zvýší výrobu elektřiny.
  • Zdroj: Wikimedia Commons

Proces přechodu na ekologičtější systémy je v plném proudu a tomu odpovídají i trendy ve výrobě elektřiny. Stále více se sází na jaderné elektrárny, což potvrzuje i Mezinárodní energetická agentura (IEA), která uvedla, že tímto způsobem se v roce 2025 vyrobí rekordní množství elektřiny. Ta by na přelomu letoška a příštího roku už definitivně měla předstihnout výrobu v uhelných elektrárnách.

Podle agentury se poptávka po elektřině celosvětově zvyšuje. Během loňska se zvedla o 2,2 procenta, což však není konečné číslo. Poptávka bude stoupat zejména ze strany Číny a Indie. Naproti tomu na africkém kontinentu spotřeba elektřiny už třicet let stagnuje.

Jaderné energetice také nahrává fakt, že většina států podporuje přechod na nízkouhlíkové, či dokonce bezuhlíkové hospodářství, kdy se startují nové "zelené" projekty. Ty spoléhají především na výrobu elektřiny z alternativních zdrojů jako je vítr či sluneční svit, ale také na jádro, které představuje oproti uhlí a plynu čistější produkci.

S tímto trendem souvisí i aktuální prohlášení společnosti ČEZ, která oznámila, že zvýší o jeden stupeň teplotu v elektrárně v Dukovanech, čímž vyrobí elektřiny navíc za stovky milionů korun.

Autor: Jan Skala

Související

436405919_952254359589292_874032981934182940_n
Zahraniční

Radikální bratislavská otočka. Pellegrini nedopustí ničení ekonomiky ekologií

free-photo-of-zena-stavba-prace-klobouk
Domácí

Lidskoprávní organizace kritizuje Česko. Diskriminujete Ukrajince a Romy, tvrdí

GLaTnKtbYAABfTO
Zahraniční

Japonsko postihlo zemětřesení. Indonésii hrozí po výbuchu sopky tsunami

View_on_Velké_Meziříčí
Domácí

Kraj rozhodl o obchvatu. Velkému Meziříčí uleví za čtyři roky