IBM vyhodí 26 tisíc lidí a nahradí je umělou inteligencí

Do roku 2025 chce technologická společnost IBM nahradit téměř osm tisíc pracovních míst umělou inteligencí, což se rovná 26 tisícům zaměstnanců této firmy.

IBM

Ilustrační foto.
Zdroj: Flickr

  • Ilustrační foto.
  • Zdroj: Flickr

Technologická společnost IBM plánuje využít umělou inteligenci (AI) k nahrazení 7 800 pracovních pozic v následujících pěti letech. „Prohlášení IBM o plánech nahrazování profesí umělou inteligencí, potvrzují tvrzení, že AI skutečně v budoucnu nahradí mnoho pracovních míst. IBM může stanovit nový směr pro ostatní společnosti,“ řekl Pareekh Jain, hlavní analytik společnosti Pareekh Consulting.

Avizovaných 7 800 pracovních míst představuje v IBM 26 tisíc pozic, které zahrnují zázemí, personální oddělení, logistiku a další. Mělo by jít o pracovní pozice, které ověřují zaměstnance, vykonávají přesun zaměstnanců z jednoho oddělení na druhé či měří produktivitu. Mělo by jít většinou o rutinní práce, které vyžadují pouze přístup k informacím a datům.

Podle zprávy Světového hospodářského fóra nahradí umělá inteligence do roku 2025 celosvětově 85 milionů pracovních míst. Avšak zpráva rovněž předpovídá, že AI může vytvořit 97 milionů nových pracovních míst.

Autor: Šimon Mitro

Související

mobil
Domácí Technologie

Sledovací aplikaci na svém telefonu našel každý osmý Čech

AI
Ekonomika AI

Firmy chtějí umělou inteligenci, ale nedokáží ji zatím vhodně využívat

telekomunikace
Světové dny Technologie

Den telekomunikací

Logo Claude AI.
Zahraniční AI

Umělá inteligence Claude přišla do Evropy. Funguje i v češtině