neděle 19. května 2024

I stání a spaní je zdravější než sezení

Studie zjistila, že i lehké aktivity jako stání nebo spánek jsou lepší než sezení. Díky pár minutám cvičení denně můžete předejít infarktu či mrtvici.

sezení

Ilustrační foto.
Zdroj: PxHere

  • Ilustrační foto.
  • Zdroj: PxHere

Výzkum, publikovaný v časopise European Heart Journal, ze zabýval tím, jak různé pohyby ovlivňují zdraví srdce. „Je již dobře známo, že aktivita prospívá kardiovaskulárnímu oběhu. Naše studie přináší unikátní pohled tím, že zohledňuje celý 24hodinový cyklus a poskytuje nové poznatky o hierarchii denního chování,“ řekla lékařka Jo Blodgett, autorka studie a výzkumná pracovnice na univerzitě College London (UCL), pro server EuroNews.

Nejlepší aktivitou, kterou můžete pro své srdce udělat, je středně intenzivní až intenzivní aktivita, následovaná trojicí běžných denních aktivit, a to lehčí aktivitou, stáním a spaním, přičemž sedavé chování je nejškodlivější,“ uvedla Blodgett.

Podle Blodgett vykazuje zřetelné výhody i to, když se sezení nahradí spaním. „Věříme, že přínosy spánku před sezením pro zdraví srdce jsou především výsledkem negativního dopadu sezení na obezitu v důsledku jiných nepřímých faktorů, které vedou k přibírání na váze, jako je občerstvování při sledování televize,“ řekla.

Nahrazení 30 minut sezení stáním, spánkem či lehkou až intenzivní fyzickou aktivitou vedlo ke snížení indexu tělesné hmotnosti (BMI). „Již víme, že cvičení může mít reálné přínosy pro kardiovaskulární zdraví, a tato studie ukazuje, že drobné úpravy každodenní rutiny by mohly snížit šance pacientů na srdeční infarkt nebo mrtvici,“ uvedl James Leiper, spolueditor Britské nadace pro srdce, která výzkum financovala.

Autor: Šimon Mitro
Zdroj: EuroNews

Související

sůl
Zahraniční Zdraví

Nadměrná konzumace soli zabíjí tisíce lidí denně

rakovina
Zdraví Věda

Bílkoviny v krvi varují před rakovinou, tvrdí výzkum

nemocnice
Ekonomika

Nemocenské pojištění skončilo po sedmi letech v plusu

kašel
Domácí Zdraví

Černým kašlem se letos nakazilo 13,5 tisíc lidí. Pět lidí zemřelo