pátek 17. května 2024

Hudba budoucnosti! Jihokorejský národní orchestr dirigoval robot

Jihokorejská společnost vyvinula robota, který dokáže vést muzikanty. Vyzkoušel si to rovnou s těmi nejlepšími. Hned napoprvé totiž dirigoval členy národního orchestru.

horn-beethoven-chorus-seongnam-arts-center

Jihokorejský národní orchestr dirigoval robot.
Zdroj: Wallpaper Flare

  • Jihokorejský národní orchestr dirigoval robot.
  • Zdroj: Wallpaper Flare

Doslova hudbu budoucnosti si užívali návštěvníci jednoho z nedávných koncertů národního orchestru v jihokorejském Soulu. Koncert tam totiž dirigoval dvouruký robot. Vyvinuli ho vývojáři z korejského institutu pro průmyslovou technologii.

Robot s lidskou tváří se nejdřív uklonil publiku a potom začal mávat rukama, tak jak to dělají opravdoví dirigenti. Stroj vedl tři skladby z pěti, z toho jednu za asistence skutečného dirigenta národního orchestru. „Pohyby robota byly velmi detailní. Byl schopen předvést jednotlivá gesta mnohem lépe, než jsem si představovat,“ popsal první dojmy ze svého netradičního konkurenta dirigent Choi Soo-yeoul.

I přes to ale bude robot potřebovat ještě doladit. Jeho hlavní slabinou je totiž to, že neumí naslouchat a v případě jakýchkoliv nesrovnalostí hudební těleso zase sjednotit. Toho si všimli i samotní posluchači. „Byl to recitál, který ukázal, že roboti a lidé mohou koexistovat a doplňovat se, spíše než jeden druhého nahrazovat,“ doplnil Choi po koncertě.

Autor: Nikola Velkoborská
Zdroj: CNN

Související

FsRE3H5acAE1Q4Q (1)
Zahraniční

Zkuste použít jaderné zbraně a bude to váš konec, hrozí Soul směrem na sever

profimedia-0856703563
Zahraniční

Kim Čong-un řídil tank při armádním cvičení

GIEZG3PWMAAsHgh
Zahraniční

Kim vyostřuje hrozby. Vyzval armádu, aby se chystala na válku s USA

Robotické operační centrum
Domácí

Robotické centrum v Thomayerově nemocnici je unikát. Krátí pobyt pacientů