pátek 3. května 2024

Robotické centrum v Thomayerově nemocnici je unikát. Krátí pobyt pacientů

Fakultní Thomayerova nemocnice se může pochlubit robotickým centrem s nejmodernějšími přístroji. Pacientům tak nabízí kvalitnější a dostupnější urgentní péči i operace s minimálním rizikem komplikací.

Robotické operační centrum

Nové přístroje usnadní operace i diagnostiku.
Zdroj: Centrum pro regionální rozvoj České republiky

  • Nové přístroje usnadní operace i diagnostiku.
  • Zdroj: Centrum pro regionální rozvoj České republiky

Robotické centrum v čele s novou novou diagnostickou technikou pomáhá zefektivňovat operační výkony a snižuje riziko komplikací. Také poskytuje dostatečnou urgentní péči bez rizika přenosu infekčních onemocnění. Právě tento aspekt se v době koronavirové pandemie ukázal jako slabý článek zdravotnických zařízení.

Nové diagnostické přístroje nahradily ty původní. Jsou přesnější, citlivější k pacientům a také jich umožňují vyšetřit víc. Rentgenové přístroje pořizují kvalitnější snímky a vydávají nižší dávku radiačního řízení. Zároveň nejnovější technika umožní rychlejší a bezpečnější sdílení dat a zdravotnické dokumentace.

Robotické centrum slouží zejména chirurgii, hrudní chirurgii, urologii a gynekologii. Zároveň také v Thomayerově nemocnici vznikl speciální operační sál, kde je možné nejnovější přístroje používat. „Vyšší preciznost operačních výkonů, větší komfort pro operatéry, méně pooperačních komplikací u pacientů i jejich kratší hospitalizaci. To vše nabídne nový robotický systém, který se začal používat v naší nemocnici,“ uvedl ředitel Fakultní Thomayerovy nemocnice Zdeněk Beneš.

Modernizace vyšla na víc než 192 milionů korun.

Autor: Michaela Dočkalová

Související

Uber Eats
Zahraniční Technologie

V Japonsku budou rozvážet jídlo roboti od Uberu

53441027425_7874cddb15_b
Zahraniční Technologie

První robotická operace ve vesmíru je obrovským pokrokem medicíny

DSCN9918.JPG
Domácí Zdraví

Unikátní iktovou sanitku testují záchranáři na Valašsku

Collaborative-Palletizer-AAA20-RAAS-Universal_Robot-LIFT_COLUMN
Krimi

V Jižní Koreji zabil robot opraváře, spletl si ho s krabicí paprik