pondělí 20. května 2024

Hrozí další válka? USA a Británie ostře zakročily proti jemenským vzbouřencům

Skrze Rudé moře proudí patnáct procent světové námořní dopravy, kterou komplikují útoky jemenských povstalců, proti nimž nyní spojenci zakročili. Odborníci však varují před možnou další válkou podobnou té v Afghánistánu.

GDnmb6HXYAI1Gzo

Húsiové mobilizují další bojovníky uprostřed stupňujících se útoků na lodní dopravu v Rudém moři.
Zdroj: Profimedia

  • Húsiové mobilizují další bojovníky uprostřed stupňujících se útoků na lodní dopravu v Rudém moři.
  • Zdroj: Profimedia

Situace na Arabském poloostrově se vyostřila. Poté, co od listopadu podnikají šíitští vzbouřenci z Jemenu, Húsíové, útoky na obchodní lodě plující úžinou Báb al-Mandab mezi Jemenem a Africkým rohem dále do Rudého moře, se nyní koalice států vedených USA a Velkou Británií rozhodla vyřešit situaci vojenskou cestou. Během noci na dnešek letouny obou zemí a dále pak i Kanady, Nizozemska, Austrálie a Bahrajnu, podnikly mohutný útok na húsíjské pozice v Jemenu, kde silné detonace otřásají i hlavním městem Saná.


„Útoky byly zahájeny na můj pokyn. Jsou vedeny na cíle v Jemenu, které používají húsíjští rebelové, aby ohrožovali svobodnou plavbu na jedné z nejvýznamnějších námořních tras,“ uvedl americký prezident Joe Biden. „Velká Británie vždy bránila bezpečnost obchodních cest,“ doplnil jeho slova britský premiér Rishi Sunak a potvrdil, že akce se účastní i britské Královské letectvo.

Útok spojenců na jemenské cíle vyvolává ve světě řadu protichůdných reakcí. Od západního světa se mu dostává podpory, ovšem na vlnu odporu naráží na Blízkém východě, kdy se jako největší kritik ozval především Írán, který dlouhodobě jemenské Húsíje podporuje. „Útoky považujeme za jasné porušení jemenské suverenity a územní integrity a za porušení mezinárodního práva," uvedlo íránské ministerstvo zahraničí. Zatím neutrální postoj k celé věci zaujímá Rusko. To na dnešek iniciovalo svolání Rady bezpečnosti OSN, která však už předtím jemenské útoky na lodě odsoudila.

Mluvčí Húsíjů Muhammad Ali Húsí označil dnešní úder za projev americko-sionisticko-britské agrese.

Autor: Jan Skala

Související

GNyLvoYXQAEI2ww
Zahraniční

Evropská vojenská mise v Mali skončila. Potvrdil do šéf unijní diplomacie Borrell

53137330162_8a12f35e9c_b
Zahraniční Aktualizujeme

Záchranáři našli vrtulník s prezidentem. Íránská televize začala vysílat modlitby

Sberbank_Praha_5,_Smíchov_01
Ekonomika

Ve Sberbank leží dvě miliardy, o které se nikdo nehlásí. Na výplatu je měsíc

GN2nFWEXQAAvBWM
Zahraniční

Charkovská oblast se evakuuje. Ukrajinci naoplátku ničí ruské rafinérie