neděle 19. května 2024

Hrady a zámky ohlašují zimní sezónu

České památky přecházejí do zimní sezóny. Některé se připravují na advent a otevírají zimní prohlídkové trasy, zatímco jiné snižují provoz.

profimedia-0649589667

Advent v Telči
Zdroj: Tomas Blazek / MAFRA / Profimedia

  • Advent v Telči
  • Zdroj: Tomas Blazek / MAFRA / Profimedia

Startuje zimní sezóna na českých památkách. Památky spravované Národním památkovým ústavem (NPÚ) nabídnou 11. listopadu na Mezinárodní den válečných veteránů všem veteránům vstup zdarma. Některé z památek pod správou NPÚ budou otevřeny i po 11. listopadu, v případě příznivého počasí. Kromě tradičních památek budou návštěvníci moci navštívit také Kuks a za příznivého počasí i hrad Bezděz. Mezi celoročně otevřené památky patří státní zámek Telč či klášter Plasy, který letos prošel obnovou.

Připravuje se také oblíbený Hradozámecký advent, kdy budou památky zdobeny vánočně a nabídnou speciální adventní program s prohlídkami, výstavami betlémů, divadelními představeními, koncerty a dalšími akcemi. Na zámku Hrádek u Nechanic bude advent spojen s projektem Po stopách šlechtických rodů, letos věnovaným Harrachovým.

Během letošní návštěvnické sezóny přišlo na státní památky celkem 4,08 milionu návštěvníků. To je o 11 procent více než při prvních deseti měsících loňského roku, ale o čtvrtinu méně než ve stejném období roku 2019.

Autor: Šimon Mitro
Zdroj: MKČR

Související

Zámek Štiřín
Domácí

Zámek Štiřín je na prodej za tři miliardy

Benešova vila
Domácí Tipy na výlety

Benešova vila bude od května přístupná šest dní v týdnu

Klášter Plasy
Domácí

Okolí plaského kláštera získalo Označení Evropské dědictví

Hrad_Karlštejn_(Karlštejn),_Karlštejn_172
Domácí

Hrady zdražují, kaple je za 640 korun, speciální okruh vyjde rodinu na 14 tisíc