sobota 4. května 2024

HHC je na seznamu návykových látek. Nebezpečný nesmysl, míní Piráti

Vláda schválila dočasné zařazení HHC na seznam návykových látek. Nařízení musí ještě schválit Evropská komise.

hhc-p-co-to-je-a-jake-ma-ucinky

Ilustrační foto.
Zdroj: web prodejce

  • Ilustrační foto.
  • Zdroj: web prodejce

"Správné rozhodnutí, které jsme jako KDU-ČSL navrhovali již vloni v létě," komentoval věc ministr zemědělství Marek Výborný s tím, že hned po notifikaci Evropskou komisí, která je předjednaná a potrvá maximálně 20 dnů, se jeho ministerstvo a Státní zemědělská a potravinářská inspekce plně chopí kontrolní role. Novinka má platit od 1. března a vztahuje se také na HHC-O a THCP. Od ledna 2025 pak má začít platit chystaná novela zákona o návykových látkách.

Až komise návrh schválí, bude trestný nejen prodej výrobků s obsahem HHC, ale i držení těchto látek, byť by byly v malém množství pro vlastní potřebu. Pokuta se může vyšplhat až 15 tisíc korun.

Ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš (Piráti) sice souhlasí, že cukrovinky s HHC nemají na trhu co dělat, zákaz ale není prý dobrý nápad. "ODS, STAN, KDU-ČSL a TOP 09 se rozhodli pro plošný zákaz všech výrobků s HHC. To je nejen nesmysl, ale bohužel i nebezpečný nesmysl, před kterým varovala řada expertů. Plošný zákaz nic neřeší, jen otevře cestu silnějším a nebezpečnějším produktům, jako se to stalo ve Francii. Za držení takzvaného většího než malého množství jakýchkoliv produktů s HHC by navíc nově lidem hrozilo až několik let vězení. Prostě když převáží ideologie nad reálnými fakty a zájmy občanů," uvedl Bartoš.

Další informace najdete v článcích pod textem.

Související

51094915673_8f4c6dc684_b
Domácí

Látky jako HHC budou zakázané, navrhuje ministerstvo. Piráti by spíše legalizovali

16863792022_91f3b5120e_b
Zahraniční

Fico chce dát odstřel medvěda do ústavy. Slovensko registruje další útok

gumoví medvídci- ilustrační foto
Krimi

Velmi nepovedená oslava. Učitelky se předávkovaly HHC

5703859981_27a5930651_b
Zahraniční Móda

Francie schváluje zákaz ultra rychlé módy