sobota 4. května 2024

Fico chce dát odstřel medvěda do ústavy. Slovensko registruje další útok

Medvěd na Slovensku znovu zaútočil. Vláda chce palčivé téma řešit radikálně a to zakotvením práva na odstřel šelmy v obydlených oblastech do ústavy, což se ale nelíbí opozici.

16863792022_91f3b5120e_b

Slovenské premiér Robert Fico chce zakotvit právo na odstřel medvěda v obydlených oblastech do ústavy.
Zdroj: Flickr

  • Slovenské premiér Robert Fico chce zakotvit právo na odstřel medvěda v obydlených oblastech do ústavy.
  • Zdroj: Flickr

Strach z medvědů je na Slovensku čím dál větší. Během soboty mělo zraněné zvíře zaútočit na člověka v okrese Žilina, o čemž informoval zásahový tým slovenského Úřadu pro ochranu přírody. Pátrání po šelmě bylo zatím marné a podle zprávy, kterou zmíněný úřad vydal, je nanejvýše pravděpodobné, že se medvěd stáhl do hustých lesů a nemá v úmyslu přiblížit se k lidským obydlím.

Z problémů s medvědy se začíná na Slovensku stávat politické téma, který řeší už i dokonce vláda. Podle premiéra Roberta Fica (SMER-SD) by se měl povolit plošný odstřel medvěda, který se pohybuje ve městech a vesnicích. Jak premiér uvedl, tento krok by měl být zakotven i ve slovenské ústavě, což však kritizují opoziční politici. Podle představitelů hnutí Progresívne Slovensko, není Ficův návrh v souladu s unijním právem, které odstřel medvěda až na drobné výjimky zcela zakazuje.

Během března došlo na několik konfliktů mezi medvědem a člověkem. Při pronásledování šelmou zemřela v Nízkých Tatrách turistka z Běloruska a v polovině měsíce zvíře zase zranilo několik lidí v centru Liptovského Mikuláše.

Autor: Jan Skala

Související

1024px-2015-08-15._Фестиваль_«Большой_Донбасс»_602
Zahraniční

Putinovy Noční vlci dorazili do Česka. Oslaví zde konec druhé světové války

GMlkkbTWYAACds4
Zahraniční

Slováci protestovali proti změnám v televizi. Tentokrát v menším počtu

Češi si se Slováky neporadili.
Fotbal

Čeští mladíci si o medaile nezahrají

16733665531_fc89c12e22_b
Zahraniční

Spojené státy mají sankční seznam. Vedle Ruska a Číny je na něm i Slovensko