pondělí 29. dubna 2024

Globální ekonomika roste nejpomaleji od počátku pandemie

Světová ekonomika čelí nejnižšímu růstu od začátku pandemie, varuje Světová banka.

světová ekonomika

Ilustrační foto.
Zdroj: Flickr

  • Ilustrační foto.
  • Zdroj: Flickr

Světová banka vydala varování, že globální ekonomika čelí nejnižšímu tempu růstu od začátku pandemie. Světová banka očekává, že světová ekonomika letos poroste jen o 2,4 procenta, což by mělo být nejpomalejší tempo od finanční krize v letech 2008 až 2009. Výrazným faktorem jsou vysoké úrokové sazby.

Vyšší úrokové sazby v největších ekonomikách zdražují půjčky v chudších zemích. Světová banka má obavy z dostupnosti financí pro 75 nejchudších zemí světa, které se potýkají s paralyzujícími úrovněmi dluhu a obtížným přístupem k potravinám.

Napětí na Ukrajině a na Středním východě bude dále brzdit globální obchod a investice. Světová banka varuje před geopolitickými riziky způsobenými konfliktem mezi Izraelem a Hamásem. Útoky na lodě v Rudém moři narušují klíčové námořní trasy.

Čína, druhá největší světová ekonomika, zaznamenává pokles růstu kvůli nižšímu zájmu spotřebitelů a problémům v odvětví nemovitostí. Světová banka předpovídá ekonomický růst v Číny v letošním roce o pouhých 4,5 procent, což by byl nejnižší růst za desetiletí a pod pětiprocentním cílem, jež si čínská vláda stanovila.

Autor: Šimon Mitro

Související

Čína
Ekonomika

Čínská ekonomika roste nad očekávání

profimedia-0863774307
Ekonomika

Ministerstvo financí zlepšilo odhad ekonomického růstu

Albert supermarket
Ekonomika

Růst maloobchodních tržeb pokračuje

czech-money
Ekonomika

Česko nemá jen dluhy. Zahraniční pohledávky ale vymáhá velmi těžko