čtvrtek 2. května 2024

Růst maloobchodních tržeb pokračuje

Maloobchodní tržby v únoru meziročně vzrostly, ale růst zpomalil.

Albert supermarket

Ilustrační foto.
Zdroj: Wikimedia Commons

  • Ilustrační foto.
  • Zdroj: Wikimedia Commons

Český maloobchod v únoru pokračoval ve svém růstu, ale tempo nárůstu se zpomalilo. Podle dat Českého statistického úřadu (ČSÚ) tržby v únoru stouply o 1,6 procenta ve srovnání s loňským rokem, zatímco v lednu byl růst 3,2 procenta.

Meziroční růst maloobchodních tržeb po očištění o cenové vlivy pokračoval již třetí měsíc v řadě. Tempo růstu se v únoru oproti předchozímu měsíci snížilo. Meziročně rostly tržby za nepotravinářské zboží, potraviny i pohonné hmoty. K celkovému růstu maloobchodních tržeb přispěl nejvíce internetový a zásilkový prodej,“ říká Jana Gotvaldová, vedoucí oddělení statistiky obchodu, dopravy a služeb ČSÚ.

Internetový a zásilkový prodej vzrostl o 16,1 procenta. Výdaje za nepotravinářské zboží stouply o 2,4 procenta, zatímco za potraviny o 1,1 procenta. Proti tomu tržby za pohonné hmoty vzrostly o pouhých 0,3 procenta.

Zajímavým trendem je významný nárůst tržeb v drogeriích, kde byl meziroční nárůst 13,3 procenta. Naopak pokles tržeb o desetinu postihl obchody s kulturou, sportem a rekreací, stejně jako prodejce výrobků pro domácnost a počítačů.

Autor: Šimon Mitro

Související

eurovolby
Domácí Eurovolby

Průběžné výsledky eurovoleb zveřejnovány nebudou

profimedia-0863774307
Ekonomika

Ministerstvo financí zlepšilo odhad ekonomického růstu

polský supermarket
Ekonomika

Inflace se drží na dvou procentech. Ceny potravin klesají

věda
Domácí Věda

Daňová podpora výzkumu a vývoje poprvé přesáhla tři miliardy korun