čtvrtek 16. května 2024

Franz Josef šel k zemi. Místo něho nemocnice postaví nový pavilon

Kus historie zmizel. V areálu olomoucké fakultní nemocnice šla k zemi více než stoletá budova přezdívaná Franz Josef. Místo ní bude do pár let stát nový moderní pavilon.

Franz Josef

Lidé se letos loučili s nemocniční budovou Franz Josef v Olomouci.
Zdroj: FN Olomouc

  • Lidé se letos loučili s nemocniční budovou Franz Josef v Olomouci.
  • Zdroj: FN Olomouc

Bezmála 130 let byla monumentální budova pavilonu B olomoucké fakultní nemocnice jednou z dominant města na Hané. To však už nyní neplatí. Budova, které se lidově říkalo Franz Josef, protože ještě pamatovala vládu rakouského císaře Františka Josefa I., šla k zemi. Na místě, kde Franz Josef stával, vyroste v příštích letech moderní pavilon, odpovídající současné úrovni zdravotnictví. Jeho stavba přijde na čtyři miliardy korun, které rovným dílem dá nemocnice a stát.

„Nejprve jsme kvůli historickému významu uvažovali o tom, že nový pavilon B vznikne v původních zdech toho starého. Jenže se ukázalo, že by to bylo řešení nejen mnohem dražší, ale zároveň funkčně horší než kompletní demolice a stavba na zelené louce,“ řekl ředitel FN Olomouc Roman Havlík. Do nového pavilonu B se přestěhují kompletně čtyři kliniky, a to neurologie, neurochirurgie, ortopedie a traumatologie. Své provozy tam rozšíří také urgentní příjem, radiologická klinika, centrální operační sály a klinika anesteziologie, resuscitace a intenzivní medicíny

Historie budovy Franze Josefa sahá až k 1. dubnu 1892, kdy se Moravský zemský sněm v Brně usnesl o potřebě výstavby nové nemocnice právě v Olomouci, konkrétně na svahu Tabulového vrchu v tehdy samostatné obci Nová Ulice. Výstavba nemocnice započala v červnu 1894, po dvou letech bylo dokončené i vnitřní zařízení prvního pavilonu. V září 1896 se do zemských ústavů přestěhovali pacienti ze staré nemocnice a 16. listopadu téhož roku byla nová nemocnice slavnostně vysvěcená.

Autor: Jan Skala

Související

nemocnice
Ekonomika

Nemocenské pojištění skončilo po sedmi letech v plusu

profimedia-0858449947
Domácí

Hejtman Krkoška dostal jen peněžitý trest. Ten politický je pro něho citelnější

systém pro telemedicínů
Zdraví AI

S diagnostikou onemocnění srdce pomůže umělá inteligence

infekční oddělení
Domácí

Infekční kliniky dostanou 1,8 miliardy korun