středa 1. května 2024

Firmy včetně Škody či Prazdroje lobují za manželství pro všechny

Plzeňský Prazdroj, Vodafone, Škoda Auto a další velké firmy chtějí zavést manželství pro všechny.

LGBTQ

Ilustrační foto.
Zdroj: Pexels/Anna Shvets

  • Ilustrační foto.
  • Zdroj: Pexels/Anna Shvets

Výzva k přijetí manželství pro všechny páry ze 6. září se rozrůstá. Otevřený dopis premiérovi Petru Fialovi podepsalo již 104 firem, včetně Svazu průmyslu a dopravy České republiky, společností Vodafone, Čedok, Slevomat, ŠKODA AUTO, Plzeňský Prazdroj či IKEA, ale také malých rodinných firem či eshopů.

Podle ekonomické analýzy od renomované výzkumné organizace Open For Business stojí ročně nerovnoprávné postavení LGBTQ lidí českou ekonomiku až 37,6 miliard korun. Autoři studie zdůrazňují spojitost mezi větší tolerancí vůči LGBTQ komunitou a hospodářským rozvojem. „Konkurenceschopnost našich firem je klíčovým úkolem, ať už na domácí scéně, v EU nebo globálně. Změna legislativy směrem k rovným podmínkám pro všechny je nezbytná, zejména pro ty zaměstnavatele, kteří chtějí poskytovat rovné pracovní prostředí. Diskriminace vede ke snížené produktivitě a odráží se v nedostatku kvalifikovaných pracovníků,“ komentuje situaci Jan Rafaj, prezident Svazu průmyslu a dopravy ČR.

Zavedením institutu manželství pro všechny páry má nyní český stát jedinečnou možnost vyslat jasný signál, že diskriminovat LGBTQ lidi je nepřípustné. Zároveň tím může odstranit některé ze strukturálních nerovností. Ať už jde o společná rodičovská práva, společné jmění manželů, právo na vdovský a vdovecký důchod a podobně. Společenské normy se v historii mění a postoje ve společnosti se vyvíjejí. Příkladem může být dnes už samozřejmé volební právo žen. Český stát má navíc svou pozici usnadněnou tím, že veřejné mínění je manželství pro všechny páry dlouhodobě nakloněno,“ říká ekonom Vojtěch Bartoš.

Generální ředitel Vodafonu Petr Dvořák inicioval výzvu v září, k níž se připojilo 66 dalších signatářů. Zatím se premiér Fiala nevyjádřil k nabídce osobní schůzky se zástupci firem.

Autor: Šimon Mitro

Související

Pilsner Urquell
Ekonomika Pivo

Prazdroj loni zvýšil prodeje. Rostlo tankové pivo i nealko

Thajky
Zahraniční LGBTQ

Thajská vláda chce povolit manželství pro všechny

373013917_321932210288242_2128346268979533115_n
Domácí

Vláda očekávání nenaplnila. Průzkum ukázal 800 tisíc nespokojených voličů

Škoda Epiq
Domácí Elektromobily

Škoda představila dostupný elektromobil Epiq. Cena začíná na 630 tisících