úterý 21. května 2024

Vláda očekávání nenaplnila. Průzkum ukázal 800 tisíc nespokojených voličů

Vláda Petra Fialy se podle jejích voličů zabývá špatnými tématy. V Evropě se sice těší uznání, ale doma jí pšenka moc nekvete.

373013917_321932210288242_2128346268979533115_n

Premiér Petr Fiala (uprostřed) podle průzkumu ztrácí stovky tisíc voličů.
Zdroj: Facebook/Petr Fiala

  • Premiér Petr Fiala (uprostřed) podle průzkumu ztrácí stovky tisíc voličů.
  • Zdroj: Facebook/Petr Fiala

Program Antibabiš, který byl hlavní společným tématem koalice pěti vládních stran při parlamentních volbách v roce 2021, už tolik netáhne. Ukazuje to zveřejněný průzkum agentury STEM, který se tentokrát nezaměřil na předvolební preference, ale na důvody, proč vládním stranám dramaticky klesají preference, kdežto hnutí ANO, které vede právě Andrej Babiš, naopak rostou. Jak je jasné ze zveřejněných čísel, vláda se podle svých voličů zabývá tématy, které nejsou pro ně příliš důležité. Jedná se zejména o manželství pro všechny a program boje proti klimatické krizi Green Deal For Europe. Tyto otázky považuje za důležité pouhých sedm, respektive 14 procent dotázaných. Fialův kabinet si jimi získal renomé na zahraniční úrovni, ovšem doma mu plně důvěřují pouze dvě procenta obyvatelstva.

Podle voličů některé z koaličních stran vláda málo řeší bezpečnost uvnitř republiky i ekonomickou prosperitu. Pro kabinet Petra Fialy (ODS) je alarmující skutečnost, že účast u voleb nebo vhození lístku pětikoalice, nyní jako málo pravděpodobnou uvádí až 40 procent lidí, pro které byla podpora některé z vládních stran v roce 2021 samozřejmostí. V praxi by se jednalo o více než 800 tisíc hlasů. Z toho počtu třetina lidí k volbám vůbec nechce jít a druhá třetina bude volit subjekt mimo vládní tábor.

Podpora pětikoalice klesá i v předvolebních preferencích jednotlivých volebních stran. Jestliže průzkumy z posledních dnů přisuzují hnutí ANO v průměru 35 procent, nejsilnějšímu vládnímu subjektu, tedy ODS, pouze kolem 13 procent.

Autor: Jan Skala

Související

GOB3YC2WAAAvX_9
Domácí

SPOLU rozjela tvrdou kampaň. Mluví o zdravém rozumu i Putinových idiotech

Isaac_and_Michal_Herzog_laying_the_cornerstone_for_the_new_settlement_«Meital»_in_the_Gilboa,_June_2022_(ABG4_7)
Zahraniční

Izrael se bouří kvůli mezinárodnímu zatykači. Odsoudil ho i Fiala

U studentů vítězí ve volbách do europarlamentu vítězí STAN s Danuší Nerudovou.
Domácí Eurovolby

Studenti by v eurovolbách volili STAN a Piráty. Fandí také Motoristům

Andrej Babiš
Domácí

Časy rekordních zisků jsou pryč. Volby by vyhrálo ANO, ale náskok se zmenšuje