Fenomén Fico. Klaus mu vyjadřuje podporu, Čaputová na něj podala žalobu

Nejkontroverznější politik dnešního Slovenska je bezpochyby Robert Fico. Někdo mu vyjadřuje podporu, jiný jej žene k soudu.

PRESS_CONFERENCE_BRATISLAVA_SUMMIT_16_SEPTEMBER_(29099381803)_(cropped)

Robert Fico má největší šance uspět v nadcházejících předčasných volbách.
Zdroj: Wikimedia Commons

  • Robert Fico má největší šance uspět v nadcházejících předčasných volbách.
  • Zdroj: Wikimedia Commons

Na Slovensku v napjaté atmosféře předčasných voleb, které se budou konat 30. září, není skloňovanějšího jména než je bývalý premiér Robert Fico. Jeho hnutí SMER-SD, které je v současné době v opozici, totiž vede průzkumy veřejného mínění a o Ficovi se uvažuje jako o vítězi voleb. Ostatně v čele slovenské vlády by jej rád viděl i český exprezident Václav Klaus. Ten mu prostřednictvím svého institutu vyjádřil podporu. „Pozorně sledujeme předvolební debaty i celou atmosféru na Slovensku. Jsme tím zneklidněni a ve vašem úspěchu vidíme šanci, aby Slovensko zůstalo demokratickou zemí a aby zůstalo samo sebou,“ napsal Klaus ve svém dopisu Ficovi poté, co jeho mítink narušil další bývalý premiér Igor Matovič, který SMER-SD označil za mafiánské sdružení.

Naproti tomu podpory z Bratislavského hradu se Ficovi nedostává. Právě naopak. Slovenská prezidentka Zuzana Čaputová na něho ve středu podala žalobu za lži a vymyšlená obvinění, která má Fico o hlavě Slovenska šířit. „Prezidentka si je vědoma toho, že jako veřejně činná osoba je povinna snášet vyšší míru kritiky. Není však povinna snášet stupňující se veřejné šikanování a bezdůvodné obviňování z porušování ústavy, zákonů, či služby jiné moci. Takovou rétoriku bez faktických základů považuje za vědomé zneužívání svobody projevu k vyvolávání nenávisti vůči její osobě,“ stojí ve zprávě ze Bratislavského hradu.

Fico k žalobě Čaputové vzkázal, že opět nepřiměřeně zasahuje do předvolebního boje, v němž podporuje největšího konkurenta SMERU, stranu Progresívné Slovensko.

Autor: Jan Skala

Související

Robert Fico
Zahraniční

Pozitivní zprávy ze Slovenska. Fico je mimo ohrožení života

GNoZn6VWYAAsG4x
Zahraniční

Cintula jde do vazby. Fico bude muset zatím zůstat v Banské Bystrici

profimedia-0874087756
Zahraniční

Atentátník Cintula je u soudu. Ten rozhoduje o jeho vzetí do vazby

441536051_857701266395930_1758798473202923444_n
Domácí

Zemědělci mají nový termín demonstrace. Odboráři vyzývají vládu k jednání