pondělí 6. května 2024

Facebook vznikl kvůli nešťastné lásce, teď slaví druhé kulatiny

Sociální komunikační gigant Facebook oslavil své druhé kulatiny. Před dvaceti lety založil jeho jednodušší verzi student, který se chtěl pomstít kvůli nešťastné lásce, a tak ukradl školní fotografie všech studentek.

flickr

Mark Zuckerberg, zakladatel sociální sítě Facebook.
Zdroj: Flickr

  • Mark Zuckerberg, zakladatel sociální sítě Facebook.
  • Zdroj: Flickr

Psal se rok 2004 a student Harvardské univerzity Mark Zuckerberg, který dostal na podzim předchozího roku kopačky od své přítelkyně, opilý a z pomsty založil internetovou databázi Facemash. Student inženýrství se naboural do školních počítačů a ukradl fotografie všech dívek na univerzitě, kterým mohli ostatní studenti dát lajk, nebo dislajk. Pro velký úspěch spustil v únoru stejného roku se svými spolužáky základní aplikaci TheFacebook, kde mohl mít každý student svůj profil a prostřednictvím něho o sobě ostatním sdělovat informace.

Využití aplikace bylo zpočátku omezené jen pro studenty vysokých škol. Pak se rozšířila a do roku nabrala milion uživatelů. Za necelé čtyři roky od svého spuštění dokázala překonat konkurenční sociální sítě MySpace nebo Frindster.

V roce 2008 se oblíbená sociální síť dostala do České republiky a v současné době ji mohou využívat lidé v 84 jazycích. I přestože u dnešní mládeže není Facebook nejoblíbenější aplikací, využívá ho po celém světě 2,8 miliard uživatelů. V Česku má založený facebookový účet něco kolem 6 milionů obyvatel.

V roce 2021 změnil svůj název Facebook na Meta a je zastřešující firmou pro další úspěšné aplikace jako je Instagram, WhatsApp.

Autor: Zuzana Beranová

Související

Panamský průplav v roce 1915
Zahraniční Výročí

Před 120 lety se začal stavět Panamský průplav

438888605_832630195562682_8701897886785803572_n
Film a TV Výročí

Himlhergot donrvetr. Ilja Prachař sehrál stovky rolí, Trautenberk byl však jen jeden

Robert Oppenheimer
Zahraniční Výročí

Otec atomové bomby se narodil před 120 lety

Immanuel Kant
Zahraniční Výročí

Immanuel Kant se narodil před 300 lety. Jeho myšlenky rezonují dodnes