pondělí 13. května 2024

EU chce zakázat volný sběr hub, tvrdí Kaczyński. Jde o dezinformaci

V předvolebním klání Kaczyński hlásá, že EU chce zakázat volný sběr hub v polských lesích. Jde o výmysl.

houby

Ilustrační foto.
Zdroj: Pixabay

  • Ilustrační foto.
  • Zdroj: Pixabay

Bývalý polský premiér Jarosław Kaczyński tvrdí, že Evropská unie chce zakázat volný sběr hub v polských lesích. „Máme svobodu, můžeme chodit na houby. Pokud se Tusk ujme moci, prodá všechno Bruselu, včetně našich lesů. Tusk sem byl vyslán, aby jim to usnadnil,“ hlásá Kaczyński. Donald Tusk byl předsedou Evropské rady v letech 2014 až 2019 a je v nadcházejících volbách největším konkurentem Kaczyńskiho a jeho strany Právo a spravedlnost. Volby se v Polsku uskuteční 15. října. Poláci budou rozhodovat o novém složení Sejmu, dolní komory parlamentu, i Senátu.

Výroky Kaczyńskiho ohledně hub nemají faktický základ a EU nemá pravomoci k tomu, aby ovlivnila zákony o sběru hub na území jednotlivých členských zemí. Unie sice podpořila limity, jež se týkají množství hub, které si soukromá osoba může nasbírat pro vlastní potřebu. Nejde však o nic, čím by se členské země musely řídit. Podle článku 4 Smlouvy o fungování EU mohou být mezi EU a členskými státy sdíleny určité pravomoci, které se mohou týkat vnitřního trhu, dopravy, životního prostředí, zemědělství a rybolovu. Lesnictví, kam spadá sběr hub, mezi tyto složky nepatří.

Každý členský stát EU si o sběru hub rozhoduje po svém. V Polsku, stejně jako v Česku, není sběr hub nijak omezen. V některých zemích jako ve Francii či v Německu mají limit 250 gramů na osobu či plný koš hub na osobu. Důvodem těchto limitů je zabránit lidem v příjezdu s kamiony a vybírání několika kilogramů hub najednou. Například v Nizozemsku mohou lidé sbírat houby pouze na vlastní půdě.

Autor: Šimon Mitro
Zdroj: EuroNews

Související

1000007733
Zahraniční

Varšavu dusí hustý dým. Obří obchodní centrum je v plamenech

GNMjZAQX0AAOfZ2
Zahraniční

Polsko posílí na hranici s Běloruskem železnou bariéru. Varšava se bojí migrace

dálnice
Cestování

Víme, jaké jsou dálniční poplatky v Evropě, a kde se jim dá vyhnout

GNDDsXKXEAADqOT
Domácí

Oslavy konce války vzali politici po svém. Fico káral EU, Pavel s Fialou Rusko