sobota 4. května 2024

EU chce nařídit, kterou rukou otevírat dveře auta. Řidiči si ťukají na čela

Evropská unie chrlí jedno nařízení za druhým. Teď se opět zaměřila na řidiče a chce jim nařizovat, jak otevírat dveře od auta. Má to zabránit střetům s cyklisty.

6211594990_264849627b_b

Ilustrační foto
Zdroj: Flickr

  • Ilustrační foto
  • Zdroj: Flickr

Otevírat dveře auta vzdálenější rukou, tedy pravou, by mělo být podle europoslanců povinné. Nové nařízení schválili v prvním čtení. Nová pravidla musejí teď zvážit členské státy, konečné rozhodnutí padne po červnových volbách do Evropského parlamentu.

Novinka má zajistit větší bezpečí na silnicích hlavně pro cyklisty a koloběžkáře. Když bude řidič při vystupování otevírat dveře vzdálenější rukou, musí se téměř otočit, a tak uvidí i do mrtvého úhlu za autem. Navíc nebude moci otevřít na maximum. 

Podle nařízení unie by se navíc dodržování pravidla mělo učit v autoškolách a také kontrolovat jeho dodržování. Pravidlo pravé ruky by mělo platit pro všechny členské státy, levou budou moci otevírat dveře jen tam, kde se jezdí vlevo, tedy v Irsku, na Maltě a Kypru.

Pokud nařízení projde, budou mít největší potíže zajetí řidiči, kteří se budou muset automatický pohyb přeučit. "Mám v autě zpětná zrcátka a provoz za sebou sleduju průběžně, takže nevidím důvod udělat z toho povinnost," řekl Minutovým zprávám taxikář z Olomouce.

Autor: Nikola Velkoborská

Související

EU
Ekonomika

Inflace v EU klesla na 2,6 procenta

P034975000101-311856-scaled-e1670939796713
Zahraniční

Unie se více otevírá Balkánu. Bosna a Hercegovina míří do Evropy

migranti Egypt
Zahraniční

EU podpoří Egypt miliardami eur na regulaci migrace

Mníšek_pod_Brdy,_zámek,_vlajky_ČR_a_EU
Domácí

S fungováním EU nejsou Češi spokojení. Vadí omezení suverenity a migrace