sobota 4. května 2024

EU podpoří Egypt miliardami eur na regulaci migrace

Evropská unie uzavřela s Egyptem dohodu o spolupráci. Egypt dostane až sedm miliard eur na pomoc s regulací migrace.

migranti Egypt

Ilustrační foto.
Zdroj: Flickr

  • Ilustrační foto.
  • Zdroj: Flickr

Evropská unie v Káhiře podepsala dohodu o tříleté finanční spolupráci s Egyptem, která má podpořit egyptskou ekonomiku částkou až 7,4 miliardy eur. Na jednání dorazila předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyen společně s italskou premiérkou Giorgiou Meloni, řeckým premiérem Kyriakosem Mitsotakisem a belgickým premiérem Alexandrem de Croo.

Podle dohody bude pět miliard eur poskytnuto jako přímá finanční pomoc formou půjček, 1,8 miliardy jako investice a 600 milionů ve formě grantů, z nichž 200 milionů je určeno na výdeje spojení s migrací. Egypt dostane první miliardu do konce tohoto roku, zbytek částky musí schválit Evropský parlament.

Cílem dohody je posílit vzájemné partnerství v oblasti obnovitelných zdrojů, obchodu a bezpečnosti. Egyptská ekonomika trpí vysokou inflací, a proto mají evropští politici obavy ze stability v této oblasti. Egypt je klíčovou zemí v migraci, zejména vzhledem k situaci v sousedním Súdánu a Pásmu Gazy, a EU se snaží tímto krokem omezit počet migrantů proudících z této oblasti do Evropy.

Frontex, agentura EU pro ochranu vnějších hranic, zaznamenala v posledních měsících nárůst nelegální migrace přes východní středomořskou cestu o 117 procent. Egypt se také stává třetí nejčastější národností migrantů v této oblasti, po Afgháncích a Syřanech. Smyslem dohody je jednak udržet více Egypťanů v jejich vlastní zemi a dále navázat spolupráci s Egyptem ve zvládání migrace z okolních zemí.

Autor: Šimon Mitro

Související

euro
Ekonomika

Inflace v eurozóně je na 2,4 procentech. Růst ekonomiky překonal očekávání

437957560_986527212833099_3854217920731582617_n
Zahraniční

Evropa otevřela dveře džihádu, tvrdí Trump. Očekává spor s Londýnem i Paříží

GMgnyGlXUAACLHs
Zahraniční

Deportace začaly. Britská policie zatýká první migranty a posílá je do Rwandy

eurovolby
Domácí Eurovolby

Průběžné výsledky eurovoleb zveřejnovány nebudou