pondělí 29. dubna 2024

S fungováním EU nejsou Češi spokojení. Vadí omezení suverenity a migrace

Češi jsou ve vztahu k Evropské unii pořád spíše nespokojení. Ukazuje je to poslední průzkum, kdy zcela se fungováním orgánů EU je zcela spokojeno pouze pět procent obyvatel České republiky.

Mníšek_pod_Brdy,_zámek,_vlajky_ČR_a_EU

Česká veřejnost patří spíše mezi euroskeptiky.
Zdroj: Wikimedia Commons

  • Česká veřejnost patří spíše mezi euroskeptiky.
  • Zdroj: Wikimedia Commons

Téma Evropské unie a jejího fungování rozděluje českou společnost v podobném duchu jako předvolební průzkumy. Jak ukázal průzkum společnosti Ipsos, který si nechala vypracoval ČTK, s fungováním Evropské unie jsou Češi spíše nespokojení, kdežto instituci jako takovou vnímá pozitivně přece jen o něco více dotázaných. Jak průzkum ukázal, tak plně spokojených je s fungováním unie spokojeno pouze pět procent Čechů. Naopak zcela nespokojena je čtvrtina obyvatel České republiky.

Počet lidí, kteří jsou spíše spokojeni nebo spíše nespokojeni je pak takřka totožný a v obou případech v tomto duchu odpovídalo 31 procent všech Čechů. Dlouhodobě se v této otázce projevuje také generační rozdíl. Nejvíce jsou s fungováním unie spokojeni lidé do 34 let, kdežto nejméně lidé, kteří dovršili věk 55 let.

Největší problém mají obyvatelé České republiky zejména s řešením migrační krize, s přílišnými regulacemi, které zasahují do národní suverenity a také s horlivým řešením klimatické krize a zelenou transformací. Naopak největší spokojenost panuje v otázce bezpečnosti a podpory rozvoje regionů.

Autor: Jan Skala

Související

436405919_952254359589292_874032981934182940_n
Zahraniční

Radikální bratislavská otočka. Pellegrini nedopustí ničení ekonomiky ekologií

free-photo-of-zena-stavba-prace-klobouk
Domácí

Lidskoprávní organizace kritizuje Česko. Diskriminujete Ukrajince a Romy, tvrdí

Papež František
Zahraniční

Popularita papeže Františka klesá

EU
Ekonomika

Inflace v EU klesla na 2,6 procenta