Embargo na ruskou ropu začalo. Česka se netýká

Od pondělí platí v zemích G7 cenový strop na ruskou ropu. Evropská unie její dovoz po moři zcela zakázala.

tanker

Ilustrační foto.
Zdroj: Pixabay

  • Ilustrační foto.
  • Zdroj: Pixabay

Země G7 se společně s Austrálií a Evropsku unií dohodli na cenovém stropu pro ruskou ropu dopravovanou po moři. Zastropování činí 60 dolarů (cca 1390 korun) za barel. V EU aktuálně platí kompletní zákaz dovozu ruské ropy po moři, výjimku mají pouze země závislé na ropovodech. A to včetně Česka.

Ropné embargo padlo na Rusko v souvislosti s válkou na Ukrajině. Ropovod Družba zásobující Českou republiku, Slovensko a Maďarsko má prozatím časově neohraničenou výjimku.

Rusko je druhým největší světovým producentem ropy po Saudské Arábii. Zajištovalo přibližně třetinu ropy pro potřeby EU. Nyní se ho EU snaží nahradit zeměmi jako USA, Norskem, Saudskou Arábií nebo Irákem. Experti předpokládají, že embargo vyvolá na ropném trhu napětí, které zapříčiní zvyšování cen. Aktuální postupné zlevňování benzinu a nafty tak brzy může skončit.

Podle zpravodajské agentury Reuters reaguje Rusko na cenový strop prodejem ropy na asijském trhu a to za 79 dolarů za barel.

Krok se zastropováním cen vítá americká vláda, jak uvedl na Twitteru ministr zahraničních věcí Spojených států amerických Antony Blinken: „Vítáme práci EU na stabilizaci cen energií a zároveň snížení příjmů Ruska z vývozu energie, což ochromí jeho schopnost financovat svou neopodstatněnou válku na Ukrajině. G7, EU a Austrálie nyní společně stanovily strop pro cenu námořní ruské ropy.

Autor: Šimon Mitro

Související

GNyLvoYXQAEI2ww
Zahraniční

Evropská vojenská mise v Mali skončila. Potvrdil do šéf unijní diplomacie Borrell

Sberbank_Praha_5,_Smíchov_01
Ekonomika

Ve Sberbank leží dvě miliardy, o které se nikdo nehlásí. Na výplatu je měsíc

408127198_10221297628985005_2111989018936352545_n
Zahraniční

Zelenskyj odmítl Macronovo olympijské příměří. Nevěříme Putinovi, řekl

GN2nFWEXQAAvBWM
Zahraniční

Charkovská oblast se evakuuje. Ukrajinci naoplátku ničí ruské rafinérie