pondělí 20. května 2024

Dvě miliardy půjdou na sociální byty

Sociální bydlení bude podpořeno dvěma miliardami korun z evropských fondů.

Sociální byty v Šumperku.

Sociální byty v Šumperku.
Zdroj: MMR / IROP

  • Sociální byty v Šumperku.
  • Zdroj: MMR / IROP

Ministerstvo pro místní rozvoj spustilo čtyři nové výzvy v rámci Integrovaného regionálního operačního programu (IROP), které mají posílit sociální bydlení v Česku. Tyto výzvy, financované z Evropského fondu pro regionální rozvoj (EFRR), představují nové podmínky, které mají zajistit atraktivitu pro žadatele.

Programy podpory sociálního bydlení připravené ještě před rokem 2021 byly pro žadatele natolik neatraktivní, že o ně v podstatě nebyl zájem. Pro obce nebo neziskové organizace představovaly hlavně neúnosnou finanční zátěž. Vyslyšeli jsme je a zapojili do přípravy i zahraniční experty,” vysvětluje místopředseda vlády pro digitalizaci a ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš (Piráti).

Nové podmínky podpory berou v úvahu skutečné náklady na stavební práce a materiál, které v posledních letech rapidně rostly. Pokrytí přímých nákladů projektu bylo navýšeno o více než pětinu, dosahujíc až 68 tisíc korun na metr čtvereční. Výzvy mohou podpořit výstavbu, rekonstrukce, a pořízení bytů a bytových domů pro sociální bydlení. „Sociální byty v IROPu jsou na dlouhou dobu možná poslední příležitostí, jak mohou žadatelé pokrýt své investiční náklady ze 70 až 80 procent. Budu opravdu rád, když ji hlavně obce a neziskové organizace využijí naplno,” říká Bartoš.

Autor: Šimon Mitro

Související

hypotéka
Ekonomika Bydlení

Zájem o hypotéky roste. Banky v dubnu poskytly dvojnásobek úvěrů než loni

výstavba
Domácí

Obce mohou čerpat miliony na výstavbu a rekonstrukce bytů

novostavba
Ekonomika Bydlení

Ceny bytů opět stoupají

Ivan Bartoš na na Stavebním veletrhu v Brně.
Domácí Digitalizace

Bartoš představil nové systémy pro stavební řízení