sobota 4. května 2024

Důl ČSA bude přínosem pro krajinu i energetiku

Provoz dolu ČSA skončí v roce 2025. Ministerstvo životního prostředí má plán pro jeho budoucí využití.

Důl ČSA

Důl ČSA
Zdroj: Pxfuel

  • Důl ČSA
  • Zdroj: Pxfuel

Důl ČSA, ve kterém se těží hnědé uhlí, by měl skončit s těžbou v roce 2025. Ministerstvo životního prostředí má plán pro využití lomu po ukončení těžby. Důl by se měl stát přínosem pro krajinu i energetickou nezávislost území, úsporou státního rozpočtu a novým zdrojem financí pro přilehlé obce a dotčené území v těžbou strukturálně poškozeném regionu.

Lom se nachází mezi městy Jirkov, Litvínov a Most. „Jsem rád, že touto cestou můžeme Ústeckému kraji vrátit přírodu, možnost energetického rozvoje a přilehlým obcím dát do budoucna zdroj financí na projekty, které prospějí jejich rozvoji,“ řekl náměstek ministra životního prostředí Tomáš Tesař (TOP 09).

Plán s lomem je takový, že na území vznikne chráněné území o rozloze cca 11 kilometrů čtverečních. V něm bude probíhat rekultivace s využitím ekologické obnovy tak, aby zde dostaly prostor přirozené přírodní procesy, které podpoří rozmanitost zdejší přírody a krajiny. Návrh počítá s jezerem, které bude napouštěno přirozeně. Území lomu ČSA má být také energeticky využito instalací solárních elektráren. Plán také obsahuje územní rezervu pro případné budoucí vybudování přečerpávací elektrárny.

Hlavním smyslem ekologické obnovy je umožnění rozvoje nebývale rozmanité přírody a krajiny, která na plochách po těžbě nachází prostor. Ačkoli to zní paradoxně, právě unikátní přírodní fenomény v opuštěných velkolomech se mohou stát mimořádnou turistickou atrakcí. Počítá se s tím, že tu vzniknou naučné stezky, vyhlídková místa či cyklotrasy,“ uvedl Pavel Pešout z Agentury ochrany přírody a krajiny ČR.

Autor: Šimon Mitro
Zdroj: MZP

Související

Lom ČSA
Domácí Příroda

Z hnědouhelného lomu ČSA bude přírodní památka

Nové národní kulturní památky
Domácí Příroda

Dům přírody vyroste v Krušných horách

RegioJet
Domácí

Vlakovou dopravu v Ústeckém kraji zajistí od roku 2026 RegioJet

Pravčická brána v Českém Švýcarsku.
Domácí

Turisté se vrací do Českého Švýcarska