Vlakovou dopravu v Ústeckém kraji zajistí od roku 2026 RegioJet

České dráhy přijdou o Ústecký kraj. Obslužnost po kraji bude od roku 2026 zajištovat RegioJet.

RegioJet

Ilustrační foto.
Zdroj: Wikimedia Commons

  • Ilustrační foto.
  • Zdroj: Wikimedia Commons

Ústecký kraj uzavřel smlouvu s RegioJetem na zajištění železniční dopravy na dobu 15 let od roku 2026. Jde o nejdelší smlouvu svého druhu nejen v kraji, ale i v České republice. Hejtman Jan Schiller (ANO) vyjádřil spokojenost s nabídkovou cenou vítězného dopravce, která je nižší než současné ceny na srovnatelných trasách o 60 korun na kilometr.

Podle smlouvy bude RegioJet obsluhovat průměrně 3,3 milionu kilometrů za rok po dobu 15 let od prosince 2026 do prosince 2041. RegioJet bude provozovat páteřní linku U1 v Ústeckém kraji a nově také spoje mezi Litvínovem a Teplicemi, s plánem na zlepšení obslužnosti do Karlovarského kraje.

Pro zajištění dopravy bude RegioJet nasazovat 23 elektrických jednotek, které nabídnou cestujícím vyšší kvalitu služeb včetně wi-fi a klimatizace. Očekává se, že nové vlaky přinesou lepší komfort pro cestující včetně více míst se stolky a pro uložení jízdních kol.

RegioJet získal zakázku po výběrovém řízení, kde obdržel nejvýhodnější nabídku. České dráhy a Arriva nabídly méně výhodné podmínky, ačkoli oba tyto dopravci také usilovali o smlouvu s Ústeckým krajem. V hodnocení nabídek vážila cena 90 procent a počet míst ve vlacích deset procent.

Linky, které bude od roku 2026 zajištovat RegioJet

Autor: Šimon Mitro

Související

online nákupy
Krimi

Podvodník z Chomutovska inkasoval peníze, zboží nedodal

Plakát k letošním Ústeckým Vánocům
Domácí Vánoce

Ústi nad Labem už má naplánované vánoční trhy

železnice
Domácí

Od ledna začne výhradní provoz ETCS

Vizualizace solárních panelů na žeeleznici
Zahraniční Zelená energie

Solární panely na kolejích. Revoluční energetický projekt začne ve Švýcarsku