středa 8. května 2024

Vlakovou dopravu v Ústeckém kraji zajistí od roku 2026 RegioJet

České dráhy přijdou o Ústecký kraj. Obslužnost po kraji bude od roku 2026 zajištovat RegioJet.

RegioJet

Ilustrační foto.
Zdroj: Wikimedia Commons

  • Ilustrační foto.
  • Zdroj: Wikimedia Commons

Ústecký kraj uzavřel smlouvu s RegioJetem na zajištění železniční dopravy na dobu 15 let od roku 2026. Jde o nejdelší smlouvu svého druhu nejen v kraji, ale i v České republice. Hejtman Jan Schiller (ANO) vyjádřil spokojenost s nabídkovou cenou vítězného dopravce, která je nižší než současné ceny na srovnatelných trasách o 60 korun na kilometr.

Podle smlouvy bude RegioJet obsluhovat průměrně 3,3 milionu kilometrů za rok po dobu 15 let od prosince 2026 do prosince 2041. RegioJet bude provozovat páteřní linku U1 v Ústeckém kraji a nově také spoje mezi Litvínovem a Teplicemi, s plánem na zlepšení obslužnosti do Karlovarského kraje.

Pro zajištění dopravy bude RegioJet nasazovat 23 elektrických jednotek, které nabídnou cestujícím vyšší kvalitu služeb včetně wi-fi a klimatizace. Očekává se, že nové vlaky přinesou lepší komfort pro cestující včetně více míst se stolky a pro uložení jízdních kol.

RegioJet získal zakázku po výběrovém řízení, kde obdržel nejvýhodnější nabídku. České dráhy a Arriva nabídly méně výhodné podmínky, ačkoli oba tyto dopravci také usilovali o smlouvu s Ústeckým krajem. V hodnocení nabídek vážila cena 90 procent a počet míst ve vlacích deset procent.

Linky, které bude od roku 2026 zajištovat RegioJet

Autor: Šimon Mitro

Související

Slavnostní otevření nádraží v Berouně (6. 5. 2024)
Domácí

Nádraží v Berouně je jako nové

Vlkov u Tišnova
Domácí

Na Vysočině budou jezdit vlaky 160kilometrovou rychlostí

RegioJet_w_Przemyślu
Ekonomika

RegioJet přepravil 12 milionů cestujících a vykázal miliardové tržby

Chlumec nad Cidlinou nádraží
Domácí

Cestování z Hradce do Chlumce se zrychlí