čtvrtek 2. května 2024

Důchodový systém je podle téměř poloviny Čechů nespravedlivý

Podle průzkumu CVVM se názory Čechů na důchodový systém značně rozcházejí. Pro takřka polovinu obyvatel je systém nespravedlivý.

stáří

Ilustrační foto.
Zdroj: Pexels

  • Ilustrační foto.
  • Zdroj: Pexels

Podle nedávného průzkumu Centra pro výzkum veřejného mínění (CVVM) se názory občanů na důchodový systém v České republice výrazně rozcházejí. Zhruba tři z deseti lidí (29 %) preferují solidaritu, kde výše důchodů nezávisí na individuálním příspěvku. Naopak více než třetina (36 %) respondentů podporuje zásluhovost, kde výše důchodu závisí na individuálním výkonu.

Dotazování probíhá na škále 1 až 5, kdy 1 nejvíce podporují solidární systém, zatímco 5 jsou pro zásluhovost. Zbylí respondenti zaškrtli 3, jsou tedy v této věci neutrální. V diskuzi o odpovědnosti za finanční zajištění v důchodu preferuje většina občanů (53 %) roli státu, zatímco pouze deset procent se domnívá, že by se o své zabezpečení měli postarat sami občané.

Pouze necelá pětina respondentů (18 %) považuje současný důchodový systém za spravedlivý, zatímco 45 procent se klaní k názoru, že je nespravedlivý. Nespokojenost se výrazně zvýšila za poslední čtyři roky, což může být ovlivněno například snížením valorizace důchodů.

Autor: Šimon Mitro

Související

newspaper_read_man_pensioners_paper_news_messages_lack_of_understanding-1014986
Domácí

Důchodci dostanou od ledna přidáno více než letos. Předvolební tah, tvrdí opozice

Papež František
Zahraniční

Popularita papeže Františka klesá

Demonstrace za reformu zbraní v USA v souvislosti se střelbami na školách.
Zahraniční

Každý čtvrtý učitel v USA loni zažil uzavření školy kvůli střelbě

012
Domácí

Ochranu dostalo 600 tisíc uprchlíků. Je to víc, než zvládneme, myslí si většina lidí