čtvrtek 2. května 2024

Držte se dál! Amsterdam přitvrzuje proti turistům, už má dost rozjařených Britů

Nájezdy mladých Britů do Amsterdamu se po covidové pauze vrátily s velkou intenzitou. Nizozemsko v kampani Držte se dál sice žádalo Brity, aby nepřijížděli kvůli rozlučkovým večírkům a bujarým oslavám, efekt to ale mělo přesně opačný.

333DB6AB-C352-4200-ACFF-2CEA6B5C474E

Skupina mladých Britů užívající si rozlučku se svobodou.
Zdroj: X

  • Skupina mladých Britů užívající si rozlučku se svobodou.
  • Zdroj: X

Britové totiž kampaň vzali jako výzvu k rebelii, a tak v Amsterdamu řádí dál. Výsledek? Hluk, nepořádek, výkaly a zvratky na chodnících, těžce opilí lidé končící v nemocnicích. A vztek obyvatel města.

Vedení Amsterdamu proto oznámilo nové plány, jak snížit počet turistů. Už v roce 2017 zakázalo výstavbu nových hotelů v některých částech města, teď platí plošně. Vystavět hotel bude možné pouze v případě, že se jiný uzavře, a že kapacita nestoupne.

Město chce udržet počet přenocování turistů pod 20 miliony ročně. Loni evidovalo 20 665 000 hotelových pobytů. Další lidé se ubytovali v soukromí, v penzionech nebo na výletních lodích.

Amsterdam také plánuje snížit počet plaveb říčních lodí přijíždějících do města jako další z opatření, která město podniká ke snížení nadměrného cestovního ruchu. V loňském roce kotvilo na městském nábřeží asi 2 300 výletních lodí, do roku 2028 chce město snížit jejich počet na 1150, což by snížilo počet turistů o 271 000. Problémy jsou zvlášť akutní v jarní sezóně, kdy v hlavním městě kotví tisíc říčních lodí.

Město také nedávno zahájilo druhou fázi své kampaně Stay Away, v překladu Držte se dál. Jejím cílem je snížit počet mladých turistů, kteří přijíždějí do města kouřit marihuanu, dobře se bavit a neutratit moc peněz. Právě třeba kouření marihuany je na veřejných místech zakázaný.

Autor: Zuzana Beranová a Tereza Maixnerová

Související

profimedia-0864312266.jpg
Ostatní

Jeřábková na všechno nestačila

mobil
Zahraniční Sociální sítě

Sociální sítě pomáhají demokracii, myslí si lidé po celém světě. V USA to však vidí jinak

52180959400_067ec9598f_c
Zahraniční

Krajní pravice v Nizozemsku vládnout nebude. Ve hře je úřednická vláda

GIVpeXraUAAwgPp
Zahraniční

Amsterdam otevřel muzeum holokaustu. Proti tomu protestovali příznivci Palestiny