pondělí 29. dubna 2024

Sociální sítě pomáhají demokracii, myslí si lidé po celém světě. V USA to však vidí jinak

Většina lidí ve světě považuje sociální média za prospěšná pro demokracii, ukazuje průzkum. V USA a Francii to však neplatí.

mobil

Ilustrační foto.
Zdroj: Pexels/Cottonbro

  • Ilustrační foto.
  • Zdroj: Pexels/Cottonbro

Podle průzkumu výzkumného centra Pew Research provedeného mezi lety 2022 a 2023 ve 27 zemích lidé obecně vnímají sociální sítě jako více prospěšné než škodlivé pro demokracii. Většina respondentů zejména z rozvojových zemí uvádí, že sociální média přispívají rozvoji jejich demokracie.

Ze zkoumaných států vnímají sociální sítě nejpozitivněji ve vztahu k demokracii obyvatelé Nigérie (77 %), Mexika (77 %), Singapuru (76 %) a Indie (74 %). Z evropských zemí největší prospěch sociální médií pro demokracii spatřují Poláci (67 %). Několik světových zemí to však vidí jinak.

Názor, že sociální sítě poškozují demokracii, převládá ve Spojených státech (64 %), Nizozemsku (54 %) a Francii (51 %). Ve Francii prezident Emmanuel Macron volá po regulaci sociálních médií k omezení šíření dezinformací. Tento postoj odráží skepsi obyvatel vůči vlivu sociálních médií na demokracii. Ve zbylých zkoumaných zemích převládá názor, že jsou sítě pozitivní.

Autor: Šimon Mitro

Související

mimino
Zahraniční

V USA se rodí čím dál méně dětí

Medvěd grizzly
Zahraniční Fauna

Medvěd grizzly se vrátí do Washingtonu, kde byl vyhuben

kvalita ovzduší
Zahraniční Klimatické změny

Špatná kvalita vzduchu ohrožuje 131 milionů Američanů

muž na mobilu
Krimi

Invalidní důchodce byl vydírán kvůli masturbaci před kamerou