pondělí 20. května 2024

Drahoš podpořil Pavla, Vystrčil bude volit Fischera

Čeští politici vyjadřují podporu prezidentským kandidátům, koho chtějí za prezidenta?

Jiří Drahoš

Jiří Drahoš
Zdroj: Facebook Jiří Drahoš

  • Jiří Drahoš
  • Zdroj: Facebook Jiří Drahoš

Zástup českých osobností z řad herců, sportovců i spisovatelů už svou podporu prezidentským kandidátům vyjádřili. Nyní k nim přibývají i vrcholní politici. Od Vánoc je jasné, že současný prezident Miloš Zeman podpoří ve volbách Andreje Babiše namísto dříve avizovaného Josefa Středuly. Změnu v preferencích oznámil i bývalý předseda TOP 09 Miroslav Kalousek, který původně podporoval Pavla Fischera, ale vzhledem k volebním průzkumům nakonec podpoří Danuši Nerudovou.

Politiků se však vyjadřuje čím dál více. Senátor a minulý kandidát na prezidenta z voleb 2018, který postoupil s Milošem Zemanem do druhého kola, podpořil Petra Pavla. „V čele naší země bych rád viděl člověka, který má jasné názory, není jen marketingovým produktem a těší se respektu u našich partnerů v zahraničí. Proto budu volit Petra Pavla,“ napsal Jiří Drahoš na Twitteru.

Drahoš je přitom jedním ze senátorů, kteří podepsali kandidaturu Marku Hilšerovi. Očividně tak Hilšer o jednoho ze svých podporovatelů přišel. Ze známých osobností podpořili Hilšera dokumentarista Martin Vadas nebo advokátka Klára Long Slámová.

Předseda Senátu Miloš Vystrčil bude v prvním kole volit senátora Pavla Fischera. Své rozhodnutí okomentoval slovy: „Dobře ho znám. Je zkušený, má odvahu, charakter a lidskost. Neříká lidem pouze to, co chtějí slyšet, není populista, má rád tuto zemi jako vlastní děti a podle toho se chová. Je pro Českou republiku nejlepší volba.

Fischera podporuje i první místopředseda senátu Tomáš Czernin, který je jedním ze 34 senátorů, jež podepsali Fischerovu kandidaturu. Dále Fischera podpořili herci Lukáš Langmajer a Josef Polášek.

Petra Pavla již dříve podpořil i kandidát na prezidenta z roku 2014 Karel Schwarzenberg.

Autor: Šimon Mitro

Související

Miloš Vystrčil na návštěvě Moldavska
Domácí

Podle Vystrčila by do EU měly vstoupit země, které plní podmínky

profimedia-0868809140
Domácí

Vystrčil navštíví Moldavsko

profimedia-0856153225
Domácí

Vystrčil bude jednat o přeshraniční spolupráci s premiérem Saska

405819404_898935628264256_1342189620393576434_n
Ostatní literatura

Miloš Zeman znovu zavítal do světa literatury. Nyní cílí na své protivníky