pondělí 20. května 2024

Drahé energie dopadnou na firmy především v příštím roce

Průzkum Svazu průmyslu a dopravy ukázal, že řada firem bude mít s rekordním zdražováním energií příští rok velké problémy, jelikož nemají na rok 2023 zafixované ceny elektřiny.

zasedačka

Ilustrační foto.
Zdroj: Pixabay

  • Ilustrační foto.
  • Zdroj: Pixabay

Enormní zdražování energií zřejmě na firmy dopadne v příštím roce. Podle průzkumu Svazu průmyslu a dopravy má zafixovanou cenu elektřiny jen 20 % dotazovaných firem. U plynu pak má na rok 2023 zajištěný kontrakt 22 % firem. Přes dvě třetiny společností zaznamenaly problém při vyjednávání smluv na dodávku energie na příští rok. Pouze jedné třetiny dotázaných firem se navýšení cen elektřiny a plynu dosud výrazně nedotýká.

Zvýšené náklady na energie vedly firmy nejčastěji k investicím do úspor energie (67 %), zvýšení cen jejich produkce (60 %), omezení plánovaných investic (49 %) nebo omezení oprav a údržby (40 %). Pořízení vlastní fotovoltaické elektrárny chystá skoro 60 % oslovených podniků a úspornější osvětlení plánuje instalovat více než polovina firem. Čtvrtina firem bude také v rámci úspor energie modernizovat svou otopnou soustavu.

Autor: Šimon Mitro
Zdroj: SPČR

Související

vodovod
Domácí

České domácnosti stále šetří vodou

Staroměstské náměstí
Domácí

Česko hlásí za první čtvrtletí přes čtyři miliony turistů

koruna česká
Ekonomika

Inflace v dubnu narostla

vitamíny
Zdraví

Doplňky stravy pravidelně užívá každý třetí Čech