úterý 21. května 2024

Dokument o Wham! nabízí unikátní záběry z rodinných archivů

George Michael a Andrew Ridgeley, to byli v první polovině osmdesátých let velice populární Wham! Doba jejich největší slávy nyní přichází na televizní obrazovky.

Wham!

Dokument Wham! ukazuje krátkou kariéru britského popového zázraku osmdesátých let.
Zdroj: Netflix

  • Dokument Wham! ukazuje krátkou kariéru britského popového zázraku osmdesátých let.
  • Zdroj: Netflix

Přestože kariéra britské popové dvojice Wham! trvala pouze pět let, zbyly po ní dva obrovské hity, které se hrají dodnes v komerčních rádiích a patří i do pravidelného vysílání hudebních televizí. Wake Me Up Before You Go-Go a Last Christmas obstály ve zkoušce časem, přestože jejich interpret, zpěvák George Michael zemřel už v roce 2016. Právě těmto dvěma hitům a celé krátké kariéře Wham! se věnuje hodinu a půl dlouhý dokumentární film společnosti Netflix nazvaný prostě Wham! Zaměřuje se zejména na přátelství ústřední dvojice, které se táhlo už od školních let, a nabízí vzácné archivní materiály, rozhovory, televizní vystoupení, koncertní i zákulisní záběry, soukromá domácí videa a rodinné komentáře.

Dokument také ukazuje, že sláva kapely byla tvrdě vydřenou a nebyla dílem producentských společností. Dvojice v něm vzpomíná na to, jak cestovala po malých klubech, kde si získávala rostoucí popularitu. Rozhovory stihl George Michael natočit ještě před svou smrtí. Oba muzikanti se ve snímku zpovídají také z nenadálé slávy i ze schizofrenní situace, kdy se Michael bál světu přiznat svou homosexuální orientaci.

Snímek rovněž ukazuje rozpad kapely v roce 1986, který inicioval právě Michael, který chtěl tvořit složitější a sofistikovanější hudbu. „Myslím, že by to měl být nejpřátelštější rozchod v dějinách popu,“ poznamenal k tomu zpěvák.

Autor: Jan Skala

Související

Jennifer Lopez ve sci-fi Atlas
Film a TV Streaming

Květen na Streamu: Závěr Ivety a Lopez zachraňující lidstvo před umělou inteligencí

Netflix
Film a TV Streaming

Netflix nabral dalších devět milionů duší. Předplácí si ho 270 milionů lidí

Záběr ze seriálu Fallout.
Film a TV Streaming

Duben na streamu: Herní Fallout, lživý Ripley a historický Franklin

Adam Sandler ve filmu Kosmonaut z Čech
Film a TV Streaming

Březen na streamu: Sandler jako Kosmonaut z Čech a vražda Lincolna