sobota 18. května 2024

Do Česka míří první samička vombata, čeká na ni roztomilý partner Cooper

Vůbec první samička vombata obecného je na cestě do pražské zoo. Chovatelé ji převážejí ze zoo v Kodani. Čtyřletá Winkleigh utvoří chovný pár s dvouletým samcem Cooperem. Po povinné karanténě bude od polovině května k vidění v expozici Darwinův kráter.

Foto 2_DSC01050

Chovatelé z kodaňské zoo připravují Winkleigh na její cestu do Prahy. Pokud proběhne karanténa bez problémů, lidé si ji budou moci přijít prohlédnout do expozice Darwinova kráteru zhruba od poloviny května.
Zdroj: Oliver Le Que, Zoo Praha

  • Chovatelé z kodaňské zoo připravují Winkleigh na její cestu do Prahy. Pokud proběhne karanténa bez problémů, lidé si ji budou moci přijít prohlédnout do expozice Darwinova kráteru zhruba od poloviny května.
  • Zdroj: Oliver Le Que, Zoo Praha

Winkleigh se narodila v únoru 2019 v Trowunna Wildlife Sanctuary v Tasmánii. „Její cestu do Evropy zkomplikovala pandemie covidu, a tak sameček Cooper zůstával v Darwinově kráteru bez partnerky. To se nyní změní,“ říká ředitel zoo Praha Miroslav Bobek. Podle něj se Cooper mezitím stal hvězdou návštěvníků „Nepochybuji o tom, že i Winkleigh si získá zájem návštěvníků a že časem je snad potěší i mládě našeho vombatího páru,“ dodává ředitel.

Winkleigh i Cooper patří k tasmánskému poddruhu vombata obecného, který se oproti kontinentálním vombatům vyznačuje šedší srstí, menším vzrůstem a lepší snášenlivostí českého podnebí.

Za potravou, kterou tvoří převážně různé druhy trav, se vydává zpravidla v noci. Své teritorium si značí trusem, který má neobvyklý tvar krychle. Velkou část života tráví vombati hloubením podzemního systému nor a chodeb. Samice proto nosí mláďata ve vaku, který je obrácený otvorem dozadu, aby mládě nezasypávaly hlínou.

Vombati jsou v zoologických zahradách k vidění jen málokde. V Evropě se jimi pyšní jen šest zahrad.

Související

Mládě orangutana narozené 2. května je sameček.
Domácí Fauna

Mládě orangutana v Zoo Praha je sameček. Jméno určí veřejnost

Noví lední medvědi v Zoo Praha.
Domácí Fauna

Pražská zoo má dvojčata ledních medvědů

Foto_DSC09910_export
Ostatní

Máme orangutaňátko, hlásí pražská zoo. Narodilo se včera odpoledne

Foto 3_Z09_8581_export.jpg
Ostatní Fauna

Sloni řádí v bahně, vombati se sluní a zoo prodloužila otevírací dobu