čtvrtek 16. května 2024

Dezinformátorovi s přezdívkou Dutoň hrozí tři roky, chtěl pověsit vládu

Policie řeší projev dezinformátora Jakuba Netíka, ve kterém v září označil ministra vnitra Víta Rakušana za vraha a vládě vyhrožoval oběšením. Není to poprvé, co má nezaměstnaný Netík potíže se zákonem.

278801351_1147314066104303_865759122504721593_n

Jakub Netík je proruský dezinformátor a nekritický Putinův obdivovatel.
Zdroj: FB Jakuba Netíka

  • Jakub Netík je proruský dezinformátor a nekritický Putinův obdivovatel.
  • Zdroj: FB Jakuba Netíka

„Rakušane, vrahu, prezident Putin zná viníky, a stejně jako on visel tam na té budově, tak i vy všichni vlastizrádci tohohle národa, kteří adorujete fašismus v této zemi, budete viset do jednoho,“ vykřikoval Netík na zářijové protivládní demonstraci.

„Kriminalisté z odboru extremismu a terorismu pražské policie v této věci sdělili podezření pro trestný čin vyhrožování s cílem působit na orgán veřejné moci. V případě odsouzení hrozí za tento trestný čin až tři roky vězení,“ uvedla policie na síti X.

Když se po demonstraci začaly ozývat hlasy, že by Netíkův výstup měla prověřit policie, natočil video, ve kterém se pokusil vyjádřit. S tím má obvykle problém, jeho slova často nedávají smysl, proto mu také odpůrci dezinfoscény přezdívají Dutoň.

„Jak to, že mě ta policie nesebrala? Já vám to řeknu jednoduše, vy duté hlavy z té druhé strany, protože tady není dutá hlava, jak vy píšete, Dutoň. Měli jste si nechat tu přezdívku toho Krasoně možná. Ale o to nikdo nestojí. Jestli je někdo krásný, jestli někdo má anebo nemá. To, co jsem řekl, nebylo myšleno dvojsmyslně nebo ironicky. Za každým slovem se podepíšu a nic neodvolám. Radši zemřu bez titulu, než abych se postavil před vámi jako Jidáš,“ pronesl zmateně a zklamaně, že už se mu nepřezdívá Krasoň.

Zadlužený a nezaměstnaný proruský dezinformátor Netík je nekritickým obdivovatelem Putina. V minulosti dostal pokutu za kšeftování s antiparazitikem pro koně, které vydával za lék proti koronaviru. Soudy aktuálně také řeší jeho schvalování ruské agrese na Ukrajině.

Související

pettt.jpg
Domácí

Peterková udělá pro peníze vážně cokoliv, prý na ni zaútočili kyselinou

GKdx3uiXgAAgKdN.jpg
Domácí

Nebezpečná dezinformace: Žena věří nesmyslům a vybízí k útokům na letadla

Elon Musk
Zahraniční

Musk je vyšetřován brazilským soudem kvůli dezinformacím

Obrázek vygenerovaný AI s Donaldem Trumpem a Afroameričany
Zahraniční AI

Trump přítelem Afroameričanů. Dezinformátoři sdílejí fotky vytvořené umělou inteligencí