Den absintu

Zelená víla dnes slaví.

absint

Ilustrační foto.
Zdroj: PxHere

  • Ilustrační foto.
  • Zdroj: PxHere

Den absintu připadá na 5. března. Milovnicí zeleného alkoholu přezdívaného zelená víla dnes mohou slavit. Absint se řadí k nejsilnějším dostupným alkoholickým nápojům. Je známý svou zelenou barvou a výraznou hořkou a bylinnou chutí. Vyrábí se z pelyňku, anýzu a fenyklu. Pro dochucení se často využívají další bylinky jako yzop lékařský, meduňka lékařská nebo badyán. Obsah alkoholu dosahuje až 79 procent.

Historie absintu sahá do 18. století. Konkrétně do Švýcarska, kde tamní lékař Henri-Louis Pernod v Couvetu vytvořil roku 1792 všeléčivý nápoj. Lékařské využití výluhů z pelyňku se však datují již do starověkého Egypta a Řecka. Absint je spojován s uměním, literaturou a bohémským životním stylem. Nápoj se stal populárním zejména mezi umělci a intelektuály v 19. století.

Popularita byla poznamenána obviněními z toxických účinků a asociací s nežádoucími vedlejšími účinky, jako byla halucinace a duševní choroby. To vedlo k omezení a později k úplnému zákazu v mnoha zemích, včetně Spojených států a mnoha evropských zemí, v průběhu 20. století. Absint byl však opětovně legalizován a to včetně USA.

Den absintu nabízí příležitost k poznání tohoto fascinujícího nápoje a jeho kultury. Nejčastěji se absint konzumuje zředěný velmi studenou neperlivou vodou, a to v poměru 1:2 až 1:4. Efektivním způsob podívání je s kostkou cukru na lžičce na vrchu sklenice, která nasákne absintem a zapálí se. Cukr díky tomu zkaramelizuje a začne odkapávat do skladnice. Po dohoření se karamel zamíchá do absintu a je připraven ke konzumaci.

Autor: Šimon Mitro

Související

profimedia-0868852541
Krimi

Žádná válka, ale alkohol. Vražda ukrajinských vojáků už má motiv

policie
Krimi

GIBS stíhá dvojici opilých policistů. Ve hře je obvinění z ublížení na zdraví

profimedia-0838287489
Krimi

Vztah plný alkoholu a násilí skončil brutální vraždou. Muž svou družku upálil

GLwknglWEAAo4jW
Krimi

Rus se vrátil domů z fronty a rozřezal přítelkyni. Části těla nacpal do kufrů