středa 15. května 2024

Další podmínka za sexuální zneužití dítěte, viníkem je nevlastní děda oběti

Další z případů, kdy české soudy potrestaly sexuální zneužívání nebo znásilňování dítěte podmínkou, se odehrál na Znojemsku. 11lletou školačku zneužíval nevlastní děda čtyři roky.

soud

Za brutální vraždu ze žárlivosti dostal Ukrajinec 18 let vězení.
Zdroj: PxHere

  • Za brutální vraždu ze žárlivosti dostal Ukrajinec 18 let vězení.
  • Zdroj: PxHere

Dívka ze Znojemska bude trpět psychickými problémy celý život. Může za to její nevlastní děda, který ji léta sexuálně obtěžoval. Přestože nikdy nedošlo k pohlavnímu styku, důchodce od roku 2018 až do roku 2021 pravidelně sexuálně obtěžoval svou tehdy jedenáctiletou vnučku. Tu při různých příležitostech osahával, zejména když dívka byla u něho a své babičky na návštěvě.

Obžalovaný se ke svému činu přiznal. Jako důkaz sloužily zápisky z dívčina deníčku, v nichž se svěřovala se svými psychickými problémy i potížemi v rodině, psala o sebepoškozování a o plánování sebevraždy. Podle odborníků na ní situace zanechala doživotní psychické následky.

Kromě osmadvacetiměsíční podmínky s odkladem na tři roky musí muž své nevlastní vnučce zaplatit jako odškodné 80 tisíc korun. Advokátka dívky požadovala částku ve výši 250 tisíc, proto se proti rozhodnutí soudu odvolala.

Nejedná se o jediný případ z poslední doby, kdy sexuální zneužívání a znásilňování dětí soudy trestají podmíněnými tresty. Veřejnost i odborníci proto stále hlasitěji volají po změně.

Autor: Jan Skala

Související

37569837896_602880f421_b
Zahraniční

Za nacistické heslo pokuta. Německý soud potrestal politika opoziční AfD

profimedia-0856539262
Domácí

Nerudová má problém: Pekarová ji nepodpoří, Konečná na ni podá žalobu

justice
Krimi

Ubodal otce, zranil matku. Dostal osm let vězení za opilství

6b120c1291cbc58f9479f3dcad4c986e
Krimi

Pád kazašského ministra dokonán. Za vraždu manželky jde na 24 let do vězení