úterý 7. května 2024

Dálkaři asi přijdou o prkno

Skoky se atletům změří podle toho, odkud se kdo odrazí.

profimedia-0682388215.jpg

Nejlepší skokan všech dob Mike Powell.
Zdroj: ČTK / AP / Kirby Lee

  • Nejlepší skokan všech dob Mike Powell.
  • Zdroj: ČTK / AP / Kirby Lee

Ze světa sportu zřejmě zmizí něco, co k němu neodmyslitelně patří. Představte si, že jako fotbalista odteď můžete hrát i rukama. Podobně výrazná změna, která má všechno zjednodušit, pravděpodobně čeká atlety, konkrétně skokany do dálky.

„Každý třetí pokus na minulém světovém šampionátu byl přešlap. To je ztráta času. Lidi to nemůže bavit. Proto testujeme odrazovou zónu, která má nahradit prkno,“ řekl v podcastu Anything but Footy výkonný ředitel Světové atletiky Jon Ridgeon.

Skokan by se nemusel soustředit na to, aby se odrazil těsně před čárou, od které se pokus měří. Prostě by se odlepil od země tak daleko před doskočištěm, aby do něj dolétl a zároveň nedopadl až k jeho zadní hraně.

Okamžitě se objevily negativní reakce. Jeden z nejlepších skokanů všech dob Carl Lewis na síti X napsal: „Podle mě to potvrzuje, že dálka je nejtěžší disciplína, což říkám pořád. Ale tohle by z ní odstranilo její nejtěžší součást. Připadá mi to jako zvětšit basketbalový koš jenom proto, že spousta hráčů nedává trestné hody.“

Autor: Jakub Holý
Zdroj: twitter.com

Související

Zerfe Wondemagegn.
Ostatní

Za doping dostala etiopská běžkyně stopku na pět let

Nickecoy Bramwell.
Ostatní

Senzace! Teenager překonal dvaadvacet let starý rekord legendárního Bolta

profimedia-0696490934.jpg
Ostatní

Hejnová začíná trénovat reprezentaci

profimedia-0853875973.jpg
Ostatní

Zlatou tretru ozdobí Duplantis